TPA Analizi, TPA Cihazı, Tekstür Profil Analizi, Penetrometre

Tekstür profil analizi (TPA) ilk olarak Szczesniak (1) tarafından kullanılmış daha sonra da Bourne (2) tarafından geliştirilmiştir. Fiziksel olarak tekstür analiz cihazı kullanılarak ölçülen TPA sonuçları ile duyusal olarak algılanan TPA sonuçları arasında bir bağıntı olduğu ancak fiziksel olarak ölçülen sonuçlar ile duyusal algılayış arasındaki ilişkinin doğrusal olmadığı bildirilmiştir.

Tekstür belirleme metotları ölçüm prensiplerine göre,  temel, deneysel ve taktiksel olarak üçe ayrılmaktadır. Temel kuvvet/deformasyon metotları; materyalin mühendislik metotlarına göre geliştirilmiştir ve Gıdanın bilinen mekaniksel özelliklerini ölçmede kullanılmaktadır. Deneysel metotlar bu mekaniksel özelliklerin değerlendirilmesinde başarı ile kullanılır ve bulunan değerlerin gıdanın duyusal değerlendirilmesinde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmasında kullanılır. Taktiksel metotlar, çeşitli makinelerin gıdaların çiğnenmesini taklit etmesidir. Tüm gıdalarda başarıyla kullanılan tek bir tekstür metodu yoktur. Bu yüzden mümkün olan en doğru test prensibinin seçilmesi, bir gıdanın kalitesinin belirlenmesinde önemlidir.

Tekstür cihazı, ile gıdalarda aşağıdaki fiziksel özellikler ölçülebilmektedir:

• Sertlik,
• Yapışkanlık,
• Gevreklik,
• Kırılganlık,
• Tazelik,
• Çiğnenebilirlik,

• Yayılma,
• Yoğunluk,
• Topaklanma,
• Kayganlık,
• Bükülebilirlik,
• Kıvam,

• Sünme-Büzülme,
• Yumuşaklık,
• Elastikiyet,
• Gerilme Kuvveti,
• Çekme Kuvveti,
• Toz Akış Mukavemeti vb.

TA.XT PlusC
Tekstür Analiz Cihazı

TA.HD PlusC
Tekstür Analiz Cihazı

TA.XT ExpressC
Tekstür Analiz Cihazı

PFA
Toz Akış Analiz Cihazı

TEKLİF FORMU

TOP