Sanayileşmişbir çok ülkede Meyve ve Sebze pazarı sürekli olarak değişiyor ve gelişiyor. Heryıl piyasalara yeni ürünler sunulmakta ve bu ürünlerin kalitesinin belirlenmesikonusunda yenilikler gerekmektedir.
Tekstür (Doku),taze ve işlenmiş gıdaların kabul edilebilirliğini etkileyen en önemli kalite kriterlerinden biridir. Meyve ve Sebze kalitesi, hedefe bağlı olarak çeşitli kriterlere dayalıdır. Sebze ve Meyvelerin olgunlaşma sürecinde sertlik,kalitede önemli bir belirleyici olmasından dolayı dikkate alınması gereken önemli bir faktördür.
Olgunlaşmasüreci her meyveye göre farklı olduğu için, aynı zamanda hasat edilmiş meyve vesebzelerde bile büyük farklılıklar görülebilir. Görünüşteki bu farklılık,ürünün ‘yeme olgunluğuna ulaşması’ ve ürün dokusuyla ilgili olduğu için tüketicininkabulünü önemli ölçüde etkileyebilir.
ExponentTekstür Analizi yazılımı çok çeşitli MEYVE VE SEBZE ÜRÜNÜ için test yöntemlerinikapsar ve bir düğmeye basarak kolayca yüklenebilir. Ürün özelliklerine göre öncedenyüklenmiş analizler ile de hızlı testler yapmanıza olanak sağlar.
Genel kullanımdaki ölçümler şunları içerir;