AYÇİÇEĞİ

Ayçiçeği üretimi, çeşitleri, özellikleri, faydaları ve ölçüm cihazları

Ayçiçeği Nedir?

Ayçiçeğinin Latince adı “Helianthus Annuus” tur. 1-2 metre boyunda, yaz aylarında sarı renkli, yassı, koni şeklinde çiçekler açan sert ve dik gövdeli bir bitkidir.

Genel olarak ılık iklimleri sever, soğuk iklimlerde gelişmesi yavaşlar. Soğuk, yüksek yerler hariç ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Ege, Trakya, Marmara bölgelerinde çok fazla yetiştirilir. Ayçiçeği bitkisi tohumuyla yani kavrulmamış çekirdekleriyle çoğaltılır. Ekim zamanında toprak sıcaklığının 10-12 derece olması istenir. Bol ışık ve yüksek sıcaklık koşullarında ayçiçeği yağ verimi daha yüksek olur. Tablalarındaki çiçeklerin, tohum bağlayabilmesi için toprak nemli olmalıdır.

Bu yüzden çiçeklenme ve döllenme evresinde yüksek yağış ister. Yüksek asidik özellikteki topraklardan hoşlanmaz. Ayçiçeğinin içindeki en önemli etken maddesi; oleik asid, linoleik asid, araşidonik asid gibi doymamış yağ asitlerini içeren yağdır. Ayrıca selüloz ve protein taşımaktadır.

B1 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini ve E vitamininden zengindir. Ayçiçeğinin halk arasında yaygın kullanılan adları: Gündöndü, günçiçeği, günebakandır. Çok nadir şemşamer denilen yöreler de bulunmaktadır.

Ayçiçeği değerlerini kolayca ölçün

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×