FISTIK

Fıstık üretimi, çeşitleri, özellikleri, faydaları ve ölçüm cihazları

Fıstık Nedir?

Şam fıstığı, Antep fıstığı, çam fıstığı, yer fıstığı gibi birbirinden ayrı familyada olan bitkilerin meyvelerine verilen ortak ad.

Antep fıstığı; Antep fıstığıgillerin örnek bitkisi ve onun meyvesidir. Şam fıstığı da denir. 5-10 m yükseklikte olan Antep fıstığı ağacının anayurdu Asya’dır. Ağaç, kuruyemiş olarak yenen, çeşitli yiyeceklere katılan yağlı tohumlarından ötürü önem taşır. Ülkemizde Gaziantep, Siirt yöresinde bolca yetiştirilir. Ayrıca Batı ve Güney Anadolu’nun birçok yerinde yetiştirilmesi için kültür çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda genellikle aşılama yöntemi uygulanıyor.

Çamfıstığı, çamların şemsiye görü­nümlü dalların altında oluşan kozalağında bulunur. Yağlı ve besleyici özelliği nedeniyle özellikle besin ve pastacılıkta kullanılır.

Yer fıstığı; baklagillerden sıcak bölge­lerde yetişen çiçekleri toprağa gömülerek baklamsı meyve veren küçük bir bitki ve onun eğlencelik olarak kullanıldığı gibi, ya­ğından da faydalanılan tohumları. Ameri­kan fıstığı da denir.

Fıstık değerlerini kolayca ölçün

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×