Arpa Çeşitleri
Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa tohumu, İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de geniş bir ekim alanı vardır. Arpa tohumu, tahıllar arasında dünyada üretim sıralamasında buğday, Mısır ve pirinçten sonra dördüncü sırada yer almaktadır.
Ülkemizde ise buğdaydan sonra ikinci sıradadır. Arpa tohumu, Neolitik dönemden itibaren pek çok toplum tarafından önemli bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Arpa tohumu, günümüzde hayvan yemi ve bira yapımında kullanılmaktadır. Arpa tohumunun, besin değeri çok yüksektir. Arpa tohumu, buğdayın ekilemedi kutup bölgelerinde besin değeri yüksek bir tahıl olarak yetiştirilmektedir. Arpa tohumu, hayvan yemi olarak kullanılacaksa protein değerinin yüksek olması istenmektedir. Arpa tohumu, bira üretimi için kullanılacaksa protein değerinin düşük olması istenmektedir. Arpa tohumunun, fenotipik özellikleri, erken olgunlaşma ve stres koşullarına rağmen yüksek oranda uyum sağlayabilmektedir. Kutuplardan tutunda ekvatora kadar pek çok bölgede yetiştirilmektedir. Arpa tohumu, çok soğuk, sert iklimlerde, kurak olan yerlerde, alkali ve tuzlu topraklarda yetişmektedir. Arpa tohumu, tek yıllık bir bitkidir.
Arpa Tohumu Çeşitleri:
Ramata 6 Sıralı Arpa Tohumu: Başakları 6 sıralı, orta uzunlukta ve eğik görünümündedir. Eğik olduğu için başak kırılması görülmez. Uzun ve kılçıklı başak yapısına sahiptir. Bitki boyu orta uzun yapıdadır. Taneleri orta ve açık sarı renktedir. Homojen yapıdadır. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Kıraç alanlarda bile yetiştirilebilir. Verim potansiyeli yüksektir.
Tarm 92: Bitki boyu 90-100 santimetredir. İki sıralı kılçıklı, uzun başaklıdır. İnce uzun yaprakları vardır. Kolay harmanlanır. İç Anadolu ve Geçit bölgelerinde kıraç alanlarda yetişir. Yatmaya dayanıklıdır. Başak kırıcılığı yoktur.
Larende: İki sıralı beyaz kılçıklı bir yapıya sahiptir. Boyu 100- 110 santimetredir. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklıdır. Yatmaya karşı hassastır. Orta Anadolu ve Geçit bölgelerinde ekimi yapılabilmektedir. Sulu alanlar tavsiye edilmektedir. Ortalama verimi dekara 459 150 kilogram arasındadır.
Aydan Hanım: İki sıralı bira yapımı için arpa tohumudur. Kılçıklı düzgün ve uzun bacaklıdır. Geniş ve uzun yaprakları vardır. Boyu 95-115 santimetre arasındadır. Kış şartlarında yatmaya dayanıklıdır. Suya ve azota tepkisi iyidir. Eşzamanlı oluşuma sahiptir. Kolay harmanlana bilir. İç Anadolu ve Geçit bölgelerinde sulama yapılabilen alanlarda yetiştirilmesi önerilmektedir.
Sultan: Yerli arpa tohumu çeşididir. Başakları 6 sıralıdır uzundur. Boyu 100-110 santimetredir. Taneleri orta ve homojendir. Rengi açık sarıdır. Kışlık bir arpa tohumu çeşit olup soğuğa dayanıklıdır.
Zagorets: Bulgaristan orijinli bir tohum çeşididir başarılar 2 sıralıdır ilk bir görünümü vardır boyu 85 95 90 santimetredir taneleri iri ve homojendir rengi açık sarıdır soğuğa karşı dayanıklılığı kışın yetiştirilebilir armara Bölgesi’nde ve İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir
Sladoran: Başaklar 2 sıralıdır. Eğik bir görünümü vardır. Boyu 80-85 santimetredir. Taneleri iri olup açık sarı renktedir ve homojen yapıdadır. Marmara Bölgesi’nde yetişebilir kışın soğuğa karşı dayanıklıdır.
Bolayır: Başaklar iki sıralıdır. Eğik bir görünümdedir. Boyu 90-95 santimetredir. Taneleri iri ve açık sarı renktedir. Homojen bir yapıdadır. Marmara Bölgesi’nde yetiştirilen arpa tohumu ve kışın soğuğa dayanıklıdır.
Beyşehir 98:
- Kılçık,Boy ve Başak Durum: Kılçıklı, iki sıralı,90-110 cm
- Dane Rengi: Beyaz
- Bitkinin Dayanıklılığı: Kışa ve kurağa orta dayanıklı
- Verim (Kg/Da): 400-700 kg
- Yetiştirme Dönemi: 1–20 Ekim tarihleri arasında 22–24 kg/da tohum
- Hastalık Durumu: Arpa yaprak lekesi ve arpa çizgili yaprak lekesine orta hassastır
- Kalitesi: Yemlik iyi
Konevi 98:
- Kılçık, Boy ve Başak Durum: Kılçıklı, iki sıralı,90-110 cm
- Dane Rengi: Beyaz
- Bitkinin Dayanıklılığı: Kışa orta dayanıklı, kurağa hassas
- Verim (Kg/Da): 400-650 kg
- Yetiştirilme Dönemi: 1–20 Ekim tarihleri arasında dekara 20–23 kg tohum
- Hastalık Durumu: Arpa Yaprak Lekesine ve çizgili Yaprak Lekesine Orta Hassas
- Kalitesi: Yemlik iyi
Karatay 94:
- Kılçık, Boy ve Başak Durum: Kılçıklı, orta uzun iki sıralı
- Dane Rengi: Beyaz
- Bitkinin Dayanıklılığı: Kışa ve kurağa dayanıklı
- Verim (Kg/Da): İyi
- Hasat Dönemi: Orta geçci
- Hastalık Durumu: Hastalıklara orta dayanıklı
- Kalitesi: Maltlık iyi
Kıral 97:
- Kılçık, Boy ve Başak Durum: Kılçıklı, orta uzun altı sıralı
- Dane Rengi: Beyaz
- Bitkinin Dayanıklılığı: Kışa dayanıklı
- Verim (Kg/Da): Yüksek
- Hasat Dönemi: Orta erkenci
- Hastalık Durumu: Yaprak leke hastalıklarına hassas,çizgili yaprak lekesine orta hassas
- Kalitesi: Maltlık iyi