Atıştırmalık ve Unlu Mamuller Sektöründe (Aperatif Yiyecekler ve Toptan Üretilen Fırıncılık Ürünleri) Temel Performans Göstergeleri (KPI)
Fırıncılık ve atıştırmalık gıda operasyonları, yüksek bileşen fiyatları, bileşen kıtlığı ve işgücünü elde tutma gibi günümüzün zorluklarından geçerken, bir yandan da tüketici taleplerini karşılamak için gelişmelidir. Tüm bu durumlarda teknolojiler, operasyonların bu zorlukları ele almasına ve ilerleme için yeni fırsatlar açmasına yardımcı olabilir.
Bu Aperatif Yiyecek ve Toptan Fırıncılık Ürünleri röportajı, kalite güvence teknolojilerinin fırıncılık operasyonları için müşteri memnuniyeti, olay azaltma (şikayetler), atık azaltma ve daha fazlasıyla ilgili KPI'ları için ölçülebilir veriler toplamasına yardımcı olmada nasıl uzun bir yol kat edebileceğini açıklıyor.
Atıştırmalık ve fırıncılık endüstrisindeki temel performans göstergeleri
Şirketler kaliteyi izlemek ve veriye dayalı kararlar vermek için KPI'ları kullanır.
Bu röportaj Liz Parker (BNP Media) tarafından yapılmıştır.
Liz Parker, Westborough, MA KPM Analytics'in ticari yetkilisi Yuegang Zhao ile kısa süre önce Snack Food & Toptan Fırıncılık sektörlerinin temel performans göstergesi (KPI) çözümü hakkında konuştu:
Liz Parker: KPI çözümünüzün temelleri nelerdir?
Yuegang Zhao: KPM Analytics, fırıncılık endüstrisinin üretim sürecinin neredeyse her yerinde veriye dayalı kararlar almasına yardımcı olan sinerjik kalite güvence teknolojileri üreticisidir. Bazı örnekler şunları içerir:
- Nem, yağ, protein, kül, şeker ve diğer birçok kalite parametresini ölçmek için yakın kızılötesi (NIR) analiz cihazları: Şirketler bu teknolojileri, kalite spesifikasyonları için gelen içerikleri (un, çeşniler vb.) doğrulamak, bitmiş ürünlere uygulanan baharatları izlemek ve ürünlerinin ambalajlamadan önce besin etiketi spesifikasyonlarını karşıladığından emin olmak için kullanır.
- Un ve tahılların kritik özelliklerini karakterize etmek için fonksiyonel analiz cihazları: Bu benzersiz cihazlar, fırıncıların hasarlı nişastayı, solvent tutma kapasitesini (SRC), un ve tahıldaki safsızlıkların ölçmesine yardımcı olarak kalite kontrol için birden fazla gösterge sağlar.
- Pişirmenin ilk aşamalarında hamur özelliklerini (uzayabilme, pişirme gücü, kabarma ve pişirme davranışı) ölçmek için reolojik analiz cihazları: Bu teknolojiler, fırıncıların nihai ürün kalitesini tahmin etmelerine, israfı azaltmalarına ve verimliliği artırmalarına yardımcı olur.
- Tutarlı boyut, şekil, renk ve diğer temel özellikler için gıda ürünlerini (örnekleri veya üretim hattındaki ürünleri) ölçmek için görsel denetim teknolojileri: Birçok pişirme işlemi, ürün görünümü için daha güçlü standartlar geliştirmek amacıyla görsel denetim teknolojisini kullanır ve manuel ürün denetiminde yaygın olarak görülen insan hatası örneklerini azaltır.
Tüm teknolojilerimiz; müşteri memnuniyeti, olay azaltma (şikayetler), içerik israfı ve iyileştirilmiş verimlilik ile ilgili olarak fırıncılık endüstrisindeki çeşitli kalite kontrol KPI'ları için kritik bilgiler sağlar.
LP: İyileştirilmesi gereken alanları nasıl belirliyorsunuz?
YZ: Pişirme operasyonları; yüksek bileşen fiyatları, bileşen kıtlığı ve işgücünü elde tutma gibi günümüzün zorluklarını karşılarken tüketici taleplerini karşılamak için de gelişmelidir. Tüm bu durumlarda, bizimki gibi teknolojiler, operasyonların bu zorlukların üstesinden gelmesine ve ilerleme için yeni fırsatlar açmasına yardımcı olabilir.
Ancak, her pişirme işleminin kendine özgü başarı ölçütleri vardır. Yaklaşımımız her zaman her müşteriyi dinlemek ve önerilerde bulunmadan önce süreçleri hakkında bilgi edinmektir. Bu yaklaşım sayesinde, bu şirketlerin KPI'ları için asla yapamayacakları şekilde ölçülebilir veriler toplamasına yardımcı oluyoruz.
Bazı durumlarda bu konuşmalar, üretim sorunlarının nedeninin fırıncının asla düşünmediği bir şey olduğunu ortaya çıkardı. Örneğin, ürün görünümü tutarsızlıklarıyla rutin olarak mücadele eden bir ekmek şirketi ile çalıştık. Başlangıçta, suçlunun üretim tesislerindeki fırınları veya diğer ekipmanları olduğunu düşündüler.
Bununla birlikte, un özelliklerini doğrulamak için bir NIR analiz cihazı, üretim çalışmasından önce pişirme sürecini simüle etmek için bir reolojik analiz cihazı ve pişirme denemelerinden sonra nihai ürün görünümünü değerlendirmek için bir masaüstü görsel denetim sisteminin kombinasyonuyla, un kalitesinin kalite sorunlarının nedeni üretim ekipmanları değil, değirmencilerdi. Bu, şirketin yeni bir fırın için önemli bir sermaye yatırımından kaçınmasına yardımcı olurken, değirmencileriyle iletişimi de geliştirdi.
KPM Analytics olarak, fırıncılara süreçlerinin uçtan uca kontrolünü sağlayan bir dizi kalite güvence araçları sunduğumuz için diğer şirketlere göre daha özgü bir profil çizmektedir.
LP: Bu çözümler için mevcut endüstri talebi nedir?
YZ: Daha fazla üretim hacmi elde etmek veya manuel süreçleri kolaylaştırmaya yardımcı olmak için fırıncılık endüstrisinde otomasyona yönelik artan bir talebi kesinlikle görüyoruz. Bu tür kalite güvence teknolojileri, operasyonları modernleştirmeye yardımcı olurken, kalite kontrol ve güvence ekiplerinin daha bilinçli kararlar vermesini sağlar.
Ancak, özellikle endüstrinin bugün karşılaştığı işgücü sıkıntısı söz konusu olduğunda, yalnızca tekrarlanabilir olmakla kalmayıp aynı zamanda çalışması için çok az eğitim gerektiren analitik teknolojiler için eşit derecede yüksek bir talep var. Çoğu kalite güvence teknolojisi oldukça karmaşık ölçümler gerçekleştirirken, şirketler kullanımı kolay seçeneği tercih ediyor ve veri yorumlamasında tahminde bulunmayı ortadan kaldırıyor.
Şirketler, operatörün sorumluluklarını fazla karmaşık hale getirmeden kaliteyi etkileyen değişkenleri kontrol etmek için süreçlerine ne kadar çok yöntem entegre edebilirlerse, gerekli ayarlamaları da bir çırpıda atlamadan yapmak için o kadar proaktif olabilirler.
LP: Süreç kontrolü ve iyileştirme neden önemlidir?
YZ: Sert rakiplerle dolu bir sektörde, şirketlerin pişirme sürecinin bir bilim olduğunu hatırlamaları gerekiyor. Şirketler, daha fazla ürün verimi elde etmek için operasyonlarını ölçekledikçe veya tüketicilerinin zevklerine ve tercihlerine uygun yeni ürün tarifleri hazırlarken, fırıncılığın bilimsel yönlerini yönetmek için analitik araçlarla desteklenen güçlü bir kalite güvence programına sahip olmak hayati önem taşımaktadır. Bu da ürün tutarlılığının sağlanmasına ve marka standartlarının korunmasına yardımcı olur.
Süreç kontrolüne değer veren ve sürekli iyileştirmeye öncelik veren, süreçlerinin sağlam ve tutarlı olmasını sağlamak için yatırım yapmaya istekli şirketler her zaman avantajlıdır.