Gluten Analizi
Çölyak Hastalığı ve Dermatitis Herpetiformis ́te düzeyleri yüksek bulunur. Çölyak Hastalığı ekmek, makarna, bisküvi, pide gibi buğday, çavdar, arpa veya buğdayla karışmış yulaf unundan yapılmış gıdalarda bulunan glüten adı verilen bir proteinin gıda olarak alınmasıyla tetiklenen bir hastalıktır. Çölyak Hastalığı olan kişilerde glüten içeren gıdalar alındığı zaman, ince bağırsaklardaki bağışıklık sistemi uyarılır ve bağırsakların iç yüzeyinde iltihap meydana gelir. Normal barsak hücrelerinin yüzeylerinde bulunan ve besin maddelerinin emilimi için gerekli olan minik ince uzantılar (mikrovilli) iltihaba bağlı olarak azalır ya da kaybolur. Bunun sonucunda iltihaplı barsak yüzeyleri bazı besin maddelerini emip kana karıştıramazlar. Kalıtsal yönü olduğu düşünülen hastalık her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığı neyin tetiklediği bilinmemekle birlikte enfeksiyon, yaralanma/zedelenme, ağır stres, ameliyat veya gebelik sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalarının kanlarında glütene karşı ve bu iltihap süreciyle bağlantılı olarak bağırsağın bazı öğelerine karşı oluşmuş belli antikorlar (Anti-Gliadin, Anti-Endomisyum, Anti-Transglutaminaz) normalden yüksek miktarlarda bulunur.
Test
Gliadin testi, bir sandviç ELISA testidir. %40 etanol çözeltisi ile örneğin karıştırılıp öğütülmesiyle Gliadin ekstrakte edilir. Çıkarılan özüt kitin içinden çıkan tuz tamponu ile seyreltilir ve antikor kaplı kuyucuklara eklenir. Gliadin, inkübasyon süresi içinde antikorlara tutunur; tutunmayan kısmı yıkama tamponu ile yıkanır. Daha sonra enzim bağlantılı antikor eklenir, bu antikor gliadine tutunur ve yine bağlanmayan kısım yıkama tamponu ile yıkanır ve tek aşamalı substrat eklenir. Bağlanmış antikorların varlığında renk değişimi gözlenir. En son olarak durdurucu Reaktör eklenir. Mavi renk oluşumu örneğin yüksek miktarda buğday gliadini, arpa hordeini ya da çavdar secalini içerdiğini gösterir.