Kolza Tohumu (Kanola) Üretimi
Kanola üretimi dünyada çok büyük bir hızla artmaktadır. İlk 3 sırada ve sadece son 3 yılda yüzde 18'lik ekim alanında ve üretimde artış vardır. Buna karşılık ülkemizdeki duruma bakacak olursak ülkemizde dünyadaki üretime göre yok denecek kadar az bir üretim vardır. Ülkemizde kanola ekiminin yüzde 95'i Tekirdağ merkez ve ilçelerinde yapılmaktadır. Özellikle Trakya bölgesinde sadece Tekirdağ ve çevresinde ekilmektedir. Bunda toprak faktörü de önemlidir. Tekirdağ bölgesi üreticisi ayçiçeğinden beklenen verimi alamamasına karşılık kanolanın kışlık ekiminden çok yüksek dekardan 400 kilograma ulaşan yüksek verimler alabilmektedir.
Kanola dünyada yağ üretiminde palm ve soyadan sonra 3. sırada yer alan potansiyel yağ bitkilerinden birisidir. Kanola tohumları yüzde 40-50 arasında yağ içerir ve önemli potansiyel bir yağ bitkisidir. Yazlık ve kışlık yetiştirmeniz mümkündür. Özellikle kışlık üretiminde ülkemizde dünya verimlerinin ortalamasının 2 katı kadar yüksek verimler alınabilmektedir. Kolza Tohumu verim potansiyeli çok yüksek bitkilerden bir tanesidir. Yani bitkisel yağ açığımızı kapatacak ayçiçeği ile birlikte en önemli bitkilerden bir tanesidir. Besin içeriğine baktığımızda yağında çok düşük doymuş yağ içeriği vardır.
Doymuş yağ içeriği en düşük yağlardan bir tanesidir. Yem sanayine de önemli katkı sağlayacak bitkilerden bir tanesidir. Arıcılık açısından önemli bir potansiyeli vardır. Uzun süre özellikle diğer çiçeklerin eksik olduğu, yetersiz olduğu Nisan ve Mayıs aylarında arılar için çok önemli bir beslenme kaynağı olabilir.
Kanolaya en önemli yaklaşım da biyodizel alanı. Çünkü Kanola biyodizel kalitesi çok iyi bitkilerden birisidir. Yağından en iyi ve en kaliteli biyodizel elde edilmektedir.