KOLZA TOHUMU (KANOLA)

Kolza tohumu (kanola) üretimi, çeşitleri, özellikleri, faydaları ve kolza tohumu (kanola) analiz cihazları

Bu yazımızda; "Kolza tohumu nedir? Kolza tohumu üretimi, faydaları ve özellikleri nelerdir? Kanola yağı nedir? Depolamada rutubetin önemi nelerdir?" gibi konuları tüm detaylarıyla sizler için derledik.

Kolza Tohumu (Kanola) Nedir?

Kolza tohumu, Ülkemizde kolza, kanola yahut Rapiska olarak da bilinen bir bitkide elde edilen tohumdur. Kolza tohumu daha çok yemeklik yağ üretiminde kullanılan bir ürün olma özelliği taşımaktadır.

Kolza tohumu (Kanola), dünya çapında yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise herhangi bir mutfak yağına göre çok daha düşük doymuş yağ oranına sahip olmasıdır.

Kolza Tohumu (Kanola); herhangi bir mutfak yağına göre en düşük doymuş yağ oranına sahiptir ve iyi bir Omega 3, 6 ve 9 kaynağıdır.

Kolza (Kanola) parametrelerini analiz edin

Kolza Tohumu Üretimi

Kanola üretimi dünyada çok büyük bir hızla artmaktadır. İlk 3 sırada ve sadece son 3 yılda yüzde 18'lik ekim alanında ve üretimde artış vardır. Buna karşılık ülkemizdeki duruma bakacak olursak ülkemizde dünyadaki üretime göre yok denecek kadar az bir üretim vardır. Ülkemizde kanola ekiminin yüzde 95'i Tekirdağ merkez ve ilçelerinde yapılmaktadır. Özellikle Trakya bölgesinde sadece Tekirdağ ve çevresinde ekilmektedir. Bunda toprak faktörü de önemlidir. Tekirdağ bölgesi üreticisi ayçiçeğinden beklenen verimi alamamasına karşılık kanolanın kışlık ekiminden çok yüksek dekardan 400 kilograma ulaşan yüksek verimler alabilmektedir.

Kanola dünyada yağ üretiminde palm ve soyadan sonra 3. sırada yer alan potansiyel yağ bitkilerinden birisidir. Kanola tohumları yüzde 40-50 arasında yağ içerir ve önemli potansiyel bir yağ bitkisidir. Yazlık ve kışlık yetiştirmeniz mümkündür. Özellikle kışlık üretiminde ülkemizde dünya verimlerinin ortalamasının 2 katı kadar yüksek verimler alınabilmektedir. Kolza Tohumu verim potansiyeli çok yüksek bitkilerden bir tanesidir. Yani bitkisel yağ açığımızı kapatacak ayçiçeği ile birlikte en önemli bitkilerden bir tanesidir. Besin içeriğine baktığımızda yağında çok düşük doymuş yağ içeriği vardır.

Doymuş yağ içeriği en düşük yağlardan bir tanesidir. Yem sanayine de önemli katkı sağlayacak bitkilerden bir tanesidir. Arıcılık açısından önemli bir potansiyeli vardır. Uzun süre özellikle diğer çiçeklerin eksik olduğu, yetersiz olduğu Nisan ve Mayıs aylarında arılar için çok önemli bir beslenme kaynağı olabilir.

Kanolaya en önemli yaklaşım da biyodizel alanı. Çünkü Kanola biyodizel kalitesi çok iyi bitkilerden birisidir. Yağından en iyi ve en kaliteli biyodizel elde edilmektedir.

Kolza Tohumu Çeşitleri

Kolza tohumu yağ haricinde aynı zamanda bünyesinde pek çok temel aminoasit bulunan kaliteli protein de içerir. Dünya çapında, kolza tohumu yağından yıllık olarak yaklaşık 1.12 milyon ton ham protein elde ediliyor. Her ne kadar çiftçiler kolza tohumu küspesini uzun zamandır hayvanlarda protein yemi olarak kullanıyor olsa da, şimdiye kadar insan beslenmesinde protein kaynağı olarak herhangi bir yere sahip olmadı.

Kolza tohumu, yağ üretiminde kullanılan bir üründür. Tohum olarak insanlar tarafından takviye bir gıda ürünü olarak kullanımı söz konusu değildir. Kolza tohumundan elde edilen yağ, oldukça düşük doymuş yağ miktarına sahip olup doymamış yağ asitleri bakımından son derece zengin bir yapı barındırmaktadır.

Kolza (Kanola) parametrelerini analiz edin

Kolza Tohumu Özellikleri

  • Kolza tohumu yemeklik yağ sektöründe kullanılan bir ürün olma özelliği taşımaktadır.
  • Kolza tohumu içeriğinde %40-50 yağ içerir,
  • Kolza tohumunda %24 oranında protein bulunur.
  • Kolza tohumu biodizel yakıt elde edilmesinde de kullanılmaktadır.
  • Kolza tohumu baklaya benzer bir kapsül içerisinde bulunur,
  • Kolza tohumları yuvarlak ve küçüktür.
  • Tohumun rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişkenlik gösterebilmektedir.

Kolza (Kanola) parametrelerini analiz edin

Kolza Tohumu Faydaları

Kolza tohumu, yağ üretiminde kullanılan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolza yağı üretiminde kullanılan kolza tohumu bu bakımdan önemli bir hammadde olma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda kolza yağının faydalarını şu şekilde liste halinde vermek doğru olacaktır:

  • Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynak oluşturan kolza yağı, sağlıklı sinir sistemi gelişimi ve beyin fonksiyonları için önemli ölçüde faydalar sağlar,
  • Çocuklardaki beyin, sinir sistemi, kas ve kemik gelişimine çok fazla fayda sağlayan bir yağ çeşididir.
  • Sahip olduğu yüksek antioksidan içeriği sayesinde özellikle de cilt üzerinde önemli olumlu etkileri vardır.
  • Yüksek düzeyde E vitamini içeren kolza yağı, A,D ve K vitaminleri bakımından da çok zengindir.
  • İçeriğindeki tekli doymamış yağ oranın düşük olması sebebiyle kandaki kolesterol seviyesini düşürür.
  • Bağırsak hareketlerini arttırıcı etkisi olduğu için kabızlığı önleyici faydası vardır.
  • D vitamini açısından zengin bir kaynak oluşturduğu için raşitizm gibi kemik hastalıklarına karşı koruyucu bir etki yaratır.

Kolza (Kanola) parametrelerini analiz edin

Kolza Tohumu Depolama İçin Rutubetin Önemi

Kanola depolamasında öncelikle deponun hava koşulları bitkinin saklanmasına uygun olmalıdır. Bunun için ilk koşul rutubetin yüksek olmamasıdır. Güvenli kanola depolama yapılabilmesi için tanelerin rutubeti %9’u geçmemelidir. Kanola deposu olarak kuru ambarlar seçilmelidir. Aksi halde kızışması kaçınılmazdır ve küflenme olur. Ürün rutubeti %8-9’lara düşer ise tabana havalandırma borusu ve bacaları konarak 2.5 m’ye kadar yığın yapılabilir. Ürün içerisinde diğer ot tohumlarının olması kızışmalara ve ürün kalitesinin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yaş ot tohumları ve bitki parçalarından tamamen arındırılmalıdır. Depolanan yığının tavsiye edilen yüksekliği en çok 80-100 cm civarındadır. Tüm bunlara uyulduğu takdirde kolza depolamasının sağlıklı yapılıyor olduğunu söyleyebiliriz. Bu gerekliliklerden herhangi biri eksik karşılandığı takdirde ürünün verimi riske atılmış olur ve ürün kaybına neden olabilir.

Kanola tarımında dekardan alınan verim ekilen tohumluğun çeşidine, iklim koşullarına ve toprağın verimliliğine bağlı olarak 250 kilo ile 350 kilo arasında değişiklik gösterir. Bu nedenle çiftçilerimizin hasat sonuna kadar gösterdikleri bütün özenli çaba ve çalışmaların kolza depolama sürecinde de devam etmesi gerekir. Aksi takdirde; hatalı koşullarda yapılan bir depolama verim ve ürün kaybına sebep olarak, ürünün ve tüm önceki aşamalarda yapılan çalışmaların ziyanına yol açacaktır. Kanola yetiştiriciliğinde birim alandan daha yüksek verim ve daha yüksek kazanç elde edilebilmesi tohumluğun doğru seçimine, toprak hazırlığının uygun koşullarda yapılmasına, ekim uygulamasına, bitkiyi hastalık ve zararlılardan korumak için her türlü önlemin alınmasına ve mücadelesine, gübrelemeye dikkat edilmesine, doğru şekilde ve zamanında hasat edilmesine ve uygun koşullarda kanola depolamasına bağlıdır.

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×