Kuru Üzüm Özellikleri
Ağırlığına bağlı olarak %67 ilâ %72 si fruktoz ve glukoz şekerinden oluşur. Ayrıca, %3 protein ve %3.5 diyet lifi bulunur. Diğer kuru meyveler (kuru erik, kuru kayısı) gibi kuru üzüm de antioksidan özelliklere sahip, fakat C vitamini açısından fakirdir. Sodyum oranı düşüktür ve kolesterol içermez.
- Kuru üzümler, sağlam, bütün, temiz olmalı, bunlarda yabancı tad ve koku bulunmamalı (hafif kükürt kokusu ve hafif yağ tadı yabancı koku ve tad sayılmaz),
- Kuru üzümlerde rutubet miktarı; endüstriyel tiplerde en çok % 18, hususi tiplerde en çok % 16, normal tiplerde ise en çok % 15 olmalı,
- Ağartılmış kuru üzümlerde kükürt dioksit ağırlıkça % 0,07 (700 p.p.m) den çok olmamalı,
- Kuru üzümlerde gerektiğinde ağırlıkça % 0,5 den çok olmamak koşulu ile malın özelliklerini bozmayan ve sağlığa zararlı olmayan sıvı parafin veya değişik kökenli başka sıvı yağlar kullanılabilir.
- Yabancı madde toleransları Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca belirlenir.