Kuru Üzüm Üretimi
Dünyada üretilen üzümlerin her yıl yaklaşık 700.000 - 1.200.000 ton arasındaki bir miktarı kurutularak değerlendirilmektedir. Türkiye, A.B.D, Iran, Fransa, Şili ve G. Afrika dünyanın en önemli çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ülkelerdir. Çekirdeksiz kuru üzüm hasadı, kuzey yarım küresi ülkelerinde Ağustos, Eylül aylarında, güney yarım küresi ülkelerinde ise Mart, Nisan aylarında yapılmaktadır.
Ülkemizde, 1.200’ün üzerinde üzüm çeşidinin varlığı saptanmıştır. Üretilen üzümün, yıllar itibariyle değişmekle beraber, ortalama % 10’unun kurutulduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’nin Dünya ticaretine konu olan ve ihracatta en fazla öneme sahip kuru üzümler, çekirdeksiz ve özellikle “Sultani” tip kuru üzümlerdir.
Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzüm üretimi, Ege bölgesinde özellikle Manisa, Turgutlu, Alaşehir, Salihli, Akhisar, Menemen, Çal, ve Çivril’de yoğunlaşmıştır. Türkiye, yaş üzüm üreticiliğindeki güçlü konumuna paralel olarak, dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Türkiye’deki üzüm tüketimi, üretimin, sofralık,şaraplık veya kurutmalık olmasına göre farklılık göstermektedir. Sofralık ve şaraplık üzüm üretiminin yurt içi talebi ancak karşılıyor olması sebebiyle, tüketimin büyük bölümü yurt içinde gerçekleştirilmekte ve ancak küçük bir bölümü ihracata konu olmaktadır. Kuru üzümde ise yogunluk ihracattadır.
Kuru üzümü elde etmek için, ortalama olarak 4 ile 5 kilogram arası yaş üzüm kurutularak 1 kilogram kuru üzüm meydana gelir. Türkiye’de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yıllık yaklaşık 50-70 bin ton civarındaki miktarı yurt içinde tüketilmekte, geriye kalan 180-230 bin ton civarındaki miktar ise ihraç edilmektedir.