- Mısır Nedir
- Mısır Üretimi
- Mısır Çeşitleri
- Mısır Özellikleri
- Mısır Faydaları
- Mısır Ölçüm Cihazları
- Mısır Nem Ölçümü Önemi
- Mısır Nem Ölçümü Avantajları
- Mısır Üretiminde Nem Ölçümünün Etkileri
- Mısır Nem Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Mısır Nem Ölçümü İçin Doğru Cihaz Seçimi
- Mısır Nem Ölçümü İçin DICKEY-john Cihazları
Mısır Çeşitleri
- Taş mısır (Sert Mısır):
Tanenin endosperminin iç kısmındaki nişastanın yumuşak olmasına karşılık, onu çevreleyen üst tabaka serttir. Tane renkleri farklılık arz eder
- Atdişi mısır:
Tanenin üst kısımdaki nişastanın çekilmesi sonucu, tanenin üst kısımda diş biçiminde bir girinti oluşmuştur. Yetiştirilen mısırların çoğu bu grupta yer almaktadır. Tane rengi genel olarak sarı ve beyazdır.
- Cin mısır:
Çok sert endosperm yapısına sahip olup, taneler oldukça küçüktür. Bu gruptaki mısır taneleri sıcaklığa tabi tutulduğunda şişer ve patlarlar. Daha çok çerezlik tüketime yönelik olarak üretilmektedir.
- Tatlı mısır:
Bu gruptaki mısır çeşitlerinin endospermlerinde yüksek oranda şeker bulunur. Bu özelliklerinden dolayı şeker mısır olarak da adlandırılırlar. Tanede protein ve yağ oranı bakımından da zengindirler. Bu gruptaki mısır çeşitleri özellikle taze ve konservelik tüketime yönelik olarak üretilmektedir.
- Unlu mısır:
Tane tamamen yumuşak nişastadan oluşur. Tane renkleri farklılık arz eder. Daha çok Orta ve Güney Amerika'da yetiştirilir.
- Mumlu mısır:
Bu gruptaki mısır çeşitleri, kolay ezilebilen yumuşak endosperme sahiptirler. Endospermlerinde yüksek oranda amilopektin ihtiva ederler.
- Kavuzlu mısır:
Taneler kavuz veya yaprak ile sarılmıştır. Bu grupta yer alan mısırlar, mevcut mısır çeşitlerinin atası olduğu kabul edilmektedir.
- Çizgili mısır
- Süt mısır