- Mısır Nedir
- Mısır Üretimi
- Mısır Çeşitleri
- Mısır Özellikleri
- Mısır Faydaları
- Mısır Ölçüm Cihazları
- Mısır Nem Ölçümü Önemi
- Mısır Nem Ölçümü Avantajları
- Mısır Üretiminde Nem Ölçümünün Etkileri
- Mısır Nem Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Mısır Nem Ölçümü İçin Doğru Cihaz Seçimi
- Mısır Nem Ölçümü İçin DICKEY-john Cihazları
Mısır Nedir?
Buğdaygillerden, gövdesi kalın ve boğumlu, boyu iki metre olabilen, sivri uçlu ve şerit gibi uzun yapraklı, erkek çiçekleri tepede salkım durumunda, dişi çiçekleri gövdeyle yaprak arasında koçan biçiminde olan bir tarım bitkisidir.
Mısırda lisin ve triptofan proteinin biyolojik değeri de aminoasitlerin limite edici etkisi altındadır. Tanesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir. Meksika ve Orta Amerika kökenlidir. Sınıflandırma koçan sekli, tane şekli, tane iriliği, sıralar arası açıklık, koçan ucundaki boşluk ve somak rengine bakılarak yapılır.
Bir yıllık otsu bir bitki olup yetiştiği bölgeye göre boyu 1,5-3 metre arasında olabilir. Yaprakları uca doğru gittikçe sivrilerek, uzun ince bir mızrak şeklindedir. Yaprakların kenarları bütün, dalgalı, ortasından grimsi beyaz büyük bir ana damar ve ona paralele olarak bir düzine sağlı, sollu yan damarlar uzanır. Çiçekleri erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı durur, fakat aynı bitkidedir. Dişi çiçekleri koçandan çıkan püsküllerdir. Meyvesine kısaca mısır koçanı denir ve bu kocan üzerinde 100-200 adet mısır tohumu dizilmiştir.