MISIR

Mısır üretimi, çeşitleri, özellikleri, faydaları ve ölçüm cihazları

Mısır Üretimi

Mısır dünyada ekim alanı bakımından buğday ve çeltikten sonra 3. sırada yer alırken üretim miktarı bakımından ilk sırada, ülkemizde 500-550 bin ha. ekim alanı, 2.300.000 ton üretim miktarı ile buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Toplam üretimin yaklaşık yarısının gerçekleştirildiği Akdeniz bölgesi verim bakımından Türkiye ve Dünya ortalama veriminin üzerindedir.

Mısır, sıcak iklimi, bol güneşi seven bir bitkidir. Fakat aşırı sıcaklarda gelişimi olumsuz etkilenir. Yetiştirileceği toprağı bolca gübrelerseniz ve nemli tutarsanız lezzetli mısırlar yemeniz garantidir. Mısır için uygun ekim zamanı Nisan-Mayıs aylarıdır. Mısır bahçeye fide olarak değil, tohum (tane) olarak ekilir ve bu tohumları da toprağa tek bir sıra yerine karışık şekilde yerleştirmeniz doğru olur.

Ayrıca taneleri sık aralıklarla ekmemeye çalışın. Araları açık olursa, daha geniş alanda, serbestçe büyürler. Sık hasat almak için 2 haftada bir tohum ekmeye devam edin. Mısır tanesi, iyi havalandırılmış, nemli topraklarda hızlıca çimlenir.

Mısırın Sulanması

Mısırı bahçeye ektikten sonra az sulayın. Ama çiçek açmaya başlayınca sulamayı yoğun bir şekilde yapın. Sabah saatlerinde yaprakları soğan yaprağı gibi kıvrılmışsa su ihtiyacı var demektir.

Mısır büyüdükçe boyu uzar, ancak kökü aslında epey kısadır. Bu nedenle de sert esen bir rüzgar mısırı kolayca kırabilir. Bunun önüne geçmek için toprağı organik gübrelerle zenginleştiriin. Böylece kökü iyi beslendiği için bitki güçlenir. Dayanıklılığı artar.

Hasat Zamanı

Mısırın hasat vaktini anlamak için koçanına bakın. Koçanın ucundaki püsküller kahverengiyse, o mısırı rahatlıkla koparabilirsiniz. Mısırı sabah çok erken saatlerde toplayın. Böyle zamanlarda içinde bulunan şeker miktarı en üst seviyede olur. Akşama doğruysa tam tersi, tamamen azalır.

Bahçeye mısır toplamaya gitmeden hemen önce tencereye su koyup kaynatmanızı öneririz. Böylece mısırları eve getirir getirmez, en lezzetli hallerindeyken pişirip yiyebilirsiniz. Mısırın yanına patates, çalı fasulyesi, salatalık, kabak ve fesleğen ekebilirsiniz. Fakat domates ekilmesi uygun değildir.

Türkiye'de Mısır Nerede Yetiştirilebilir?

Akdeniz, en çok mısır yetiştirilen bölge olurken onu Karadeniz, Marmara ve Ege takip ediyor. Cin mısır yetiştiriciliği ve şeker mısır yetiştiriciliği, ülkemiz genelinde tüm bölgelerde, küçük alanlarda yapılabiliyor. Mısır bitkisi, organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha iyi verim veriyor. Kumsal yapıdakinden killi formdaki topraklara kadar iyi drenaj sağlayan topraklarda tarımı yapılabiliyor. Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde nisan ayı başında, Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz coğrafyasında nisan ayı sonunda, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise mayıs ayında mısır yetiştiriciliğine başlanıyor.

Yapılan çalışmalar şeker mısır türünün örtü altı koşullarda yani serada yetiştirilebileceğini gösteriyor. Ancak araştırma sonuçlarına göre mısırların olgunlaşma süresi, bitki boyu serada farklılaşıyor. Dikim zamanı geciktiği gibi olgunlaşma süresi de uzuyor. Bitki boyu ve koçan boyundaysa artış görülüyor. Türe göre sonuçların değiştiği belirtilirken merit çeşidi şeker mısırının serada, Antalya’da yetiştirilebildiği ifade ediliyor.

Mısır değerlerini kolayca ölçün

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×