Nem ve Hektolitrenin Önemi
Rutubet miktarı tahılda önemli bir kalite faktörüdür.
Tahıllarda rutubet miktarının tayin edilmesinin üç temel nedeni bulunmaktadır.
- Yüksek rutubet içeriğine sahip tahılların kuru maddesi az olup ticari değeri düşüktür.
- Depolama stabilitesi bakımından rutubet miktarı oldukça önemlidir.
- Rutubet miktarı yüksek tahıl örnekleri depolamada kolaylıkla küf, mantar ve böcek zararına uğrayabilmekte veya tane çimlenebilmektedir.
- Laboratuvar analiz sonuçları kuru madde veya belirli bir rutubet değeri üzerinden düzeltilerek verilir. Bu nedenlerle rutubet miktarının tespiti gereklidir.
- Depolamada rutubet önemli olduğu için hasat yapılmadan önce tüm tahılların rutubet değerleri kontrol edilerek hasata karar verilmektedir.
-Son olarak rutubet değerine göre tahıl ürünleri fiyatlandırılmaktadır.
Tahıl ürünlerinin nem değeri depolama aşamasına gelmeden önce hasat zamanı da oldukça önemlidir. Bu nedenle ürünlerin hasat edilmeden öncede hasat yapılacak alandan alınacak numune ürünlerle, ürünlerin içerisinde bulunan nem miktarı ölçülür ve istenilen nem oranına sahip olmaları durumunda hasat edilerek depolamaya götürülür.
100 litre buğdayın kg cinsinden ağırlığı olup, bazı ülkelerde libre/bushel olarak da ifade edilir. Tanenin dolgunluğu, yoğunluğu, büyüklüğü, şekil ve homojenliği hektolitre ağırlığını etkilemektedir. Hektolitre ağırlığı buğdayın çeşidine ekim mevsimine toprak özelliklerine yabancı madde ve nem miktarına bağlıdır. Buğdayın un verimi ile hektolitre ağırlığı arasında pozitif bir ilişki söz konusudur. Hektolitre ağırlığı arttıkça buğdayın un verimi artmaktadır.