Tüketicinin et ve balık ürünlerinin kalitesini kabul ve algılaması için doku önemlidir. Bütün doku ve işlenmiş etler, bileşenlerin ideal kombinasyonlarını değerlendirmek, işleme yöntemlerinin / zamanlarının katkısını değerlendirmek ve kalite tutarsızlıklarını vurgulamak için sıklıkla araştırılmaktadır.
Bununla birlikte, ölçüm konuları etin her türü için farklıdır. Şarküteri tarzı etler, mükemmel bir sıkılık, kaynaşma ve düşük yapışkanlık elde etmek için bağlayıcıları ve tekstüre edici bileşenleri dengelemek gerekir; böylece kolayca kesilebilirler. Şekillendirilmiş etler, ılımlı sağlamlıkları güçlü bir uyum ile dengelemek gerekir; çünkü bu ürünler genelde kabaca ele alınır ancak bütün olarak kalmalıdır. Çoğu şekillendirilmiş etin çoğunlukla ekili olduğundan, keskinlik aynı zamanda büyük bir dokusal özelliktir.
Balık ve balık ürünleri için sıkılık, boşluk bırakma ve gerçek olan şeyden ayırt edilemez otantik bir kabuk-balık dokusu ile surimi ürünlerinin yaratılması konuları mevcut zorlukları. Surimi ürün geliştirme, üretim ve kalite kontrolündeki her aşamada, gıda imalatçıları, TA.XTplus Tekstür Cihazı kullanılarak tokluk, elastikiyet ve jel kuvveti gibi dokusal parametreleri nicelleştirir. İşlem esnasında jel nem içeriğinin, tuz konsantrasyonunun, pişirme sıcaklığının ve ısı uzunluğunun etkileri tahmininizi kesen tipik değerlendirmelerdir.
Exponent Texture Analyzer yazılımında ET ve BALIK ürünleri için bir çok test yöntemleri bulunur ve otomatik olarak tek tuş ile yüklenir. Erişim ve ürün özelliklerinin önceden sizin için hazırlanan ayarlarına erişiminiz daha hızlı test yapmanıza yardımcı olmaktadır.
Tipik ölçümler şunları içerir: • Sertlik / Sıkılık • Katılık • Kesme Mukavemeti • Surimi Jel Mukavemeti • Tokluk • Çekme Mukavemeti •
Kanatlı hassasiyet ölçümü için Meullenet-Owens Razor Makas Bıçağı ve et testi için USDA Standard Warner-Bratzler bıçağı gibi donanımları geliştirmek için yıllar geçtikçe, bu alanda en iyi bilim insanları ve şirketler ile birlikte çalışılmıştır.
Tekstür cihazı serisinin herhangi biri, listelenen ürün testleri için kullanılabilir.
Bu uygulama alanında yaygın olarak kullanılan özel eklentiler ve tipik ölçümlerin bir seçimi aşağıda gösterilmiştir; ancak bunlar Et ve Balık ürünlerinin test edilmesi için mevcut olan tüm aralığı içermemektedir. Test prosedürleri şunlardır: sıkıştırma, delinme / penetrasyon gerilme, kırılma / bükme, ekstrüzyon, kesme / kırpma.