Vaka Çalışması:

Nihai ürün kalitesini tahmin etmek için yeni bir yola öncülük etmek

Zaman en değerli varlığımızdır. Fırıncılar faaliyetlerini yürütürken birçok sorumluluğu dengelerler, bu nedenle yavaşlamak, geri adım atmak ve günlük işlerini yürütme yöntemlerini geliştirip geliştiremeyeceklerini düşünmek için boş zaman bulmak çok sık rastlanan bir şey değildir. Ancak zamanınızı geri almanıza yardımcı olacak bir fırsat ortaya çıktığında, yalnızca operasyonunuzun verimliliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda kuruluşunuzdaki diğer kişileri ve tüm fırıncılık camiasını olumlu yönde etkilemek için bir katalizör haline gelebilir.

Fırıncılık ve pastane üreticilerine hizmet veren küresel Puratos iş birimleri ailesinin bir bölümü olan Puratos Sırbistan'daki Ar-Ge ekibi için  zaman her zaman değerlidir. Ekip, fırıncılıkta kullanılan toz ürünlerin geliştirilmesinden sorumludur ve Puratos'un geniş yarı mamul fırınlanmış ürün karışımları serisinin geliştirilmesini ve kalite kontrolünü denetler. Puratos şirketi, tava ekmeği, çörekler, rulolar ve pastane ürünleri dahil olmak üzere yüzlerce önceden karıştırılmış fırınlanmış ürün tarifi üretmektedir. 

Endüstriyel üreticilerden büyük restoran zincirlerine ve kafelere kadar birçok gıda üreticisi şirket, müşterilerine günlük olarak çeşitli taze pişmiş ürünler sunabilmek için Puratos Sırbistan'ın karışımlarına güveniyor. Her karışım, belirli bir pişmiş ürünü kolay ve verimli bir şekilde üretmek için tüm bileşenlerle kesin oranlarda dağıtılır. 

Puratos Sırbistan'ın Ar-Ge Müdürü Ivana Aničić, "Yüksek kaliteli ürün karışımları üreticisi olarak, ürünlerimize giren her şeyi tam olarak görmemiz gerekiyor" diyor. "Müşterilerimiz sadece karışımlarımızı alıyor, su koyuyor, maya ekliyor ve pişirme işlemine başlıyor. Dağıttığımız her karışımda ürünlerimizin tüketicilerinin beklentilerini karşılaması bizim elimizde."

Ürün tasarımı ve kalitesi için ana savunma hattı oldukları için Puratos Sırbistan, İnovasyon Merkezi ve Kalite Kontrol laboratuvarında ürünleri üzerinde pişirme denemeleri yapmak için önemli ölçüde zaman harcıyor. Geçmişte ekip, her yeni un partisinde, ürün beklentileri için markaya uygun bir un ve içerik oranı bulmadan önce, belirli bir ürün üzerinde birkaç pişirme denemesi yürütür, tariflerini gerektiği gibi değiştirirdi. Her ek test turu, daha fazla zaman kaybına ve harcanan bileşenlere yol açarak şirketin kârlılığını etkiler.

İyi bir pişmiş protein karışımı yapan nedir?

Herhangi bir unlu mamul tarifinde olduğu gibi, bir ürün karışımı geliştirmek, içerik maddeleri, enzimler, iyileştiriciler ve diğer tarif bileşenleri arasında doğru dengeyi bulmak için yapılan bir deneme yanılma sürecidir. Bununla birlikte, diğer tüm değişkenler en ince ayrıntısına kadar kontrol edilse bile, pişmiş ürün karışımındaki bir unsur tüm süreci dengeleyebilir: un kalitesi.

Pratik nedenlerle, artan buğday fiyatları nedeniyle, değirmenciler tedarikçilerinden ham buğday alımlarını kaliteden çok maliyete göre yapma eğilimindedir. Ancak bu, nihai ürün kalitesinin düşebileceği ve fırınlama işlemine zayıf bir şekilde yansıyabileceği bir damlama etkisi yaratır.

Un kalitesi tipik olarak birkaç standart kalite parametresinin mevcudiyetine göre ölçülür. Protein içeriği geleneksel olarak pişirme işlemleri için bir öncelik olmuştur, ancak diğerlerinin yanı sıra amilaz aktivitesi ve hamur reolojisi (su emilimi ve hamur davranışı) da un kalitesini etkiler.

Bir un partisinin "iyi" mi yoksa "kötü" mü olduğunu belirlemek her zaman basit bir cevap değildir. Bazı un türleri, bir tür ürünü diğerine göre üretmek için daha uygundur (örneğin, pizza hamuru için kullanılan un, kraker yapmak için aynı özellikleri sunmayabilir). Ayrıca, belirli bir unlu mamul için bölgesel tatlar veya beklentiler, un seçimini etkileyebilir (örneğin, Fransa'da üretilen bir baget, Çin'de üretilenden farklı bir dokuya veya kabuğa sahip olabilir).

Diğer bir değişken, belirli bir bölgede yüksek kaliteli unun mevcudiyetidir. Birçok bölge, unlarını dünyanın gelişmiş buğday hasadı veya un öğütme ekipmanı ve depolamasına erişimi olmayan bölgelerinden ithal ediyor ve bu da bu hayati bileşeni değerlendirirken ek zorluklar sunuyor.

Bir parti unun belirli bir ürüne nasıl uyum sağlayacağını gerçekten anlamak için, fırıncılara unu pişirme sürecinden geçirmek, sonuçları analiz etmek ve gerektiği gibi ayarlamaktan başka birkaç seçenek kalıyor.

Pişirme deneme sonuçlarını yorumlamak için yeni bir yöntemin keşfi

Pişirme denemeleri üretim sürecinin sonucunu sağlarken, bazen cevaptan çok soru sorabilirler. Nadiren, sonuçların bir denemeden diğerine nasıl ve neden aynı şekilde gerçekleştiğine dair açık bir muhakeme vardır ve bu da fırıncının sübjektif yorumlara bel bağlamasına neden olur.

2020'de -COVID-19 salgınının zirvesindeyken- Puratos Sırbistan'daki Ar-Ge ekibi sokağa çıkma yasağını kullanarak köklerine döndü ve kendilerini fırıncılık bilimiyle yeniden tanıştırdı. Denemeleri sırasında sıklıkla meydana gelen çok fazla ürün varyasyonu nedeniyle ekip, ürün karışımları için Ar-Ge ve kalite güvence programlarındaki öznelliği azaltmaya yardımcı olacak yeni yöntemler araştırmaya başladı.  

Bu çabalar sayesinde, fırıncıların çok kısa sürede pişirme işlemlerini ve pişirme denemelerinde yer alan malzemeleri simüle etmek için kullandıkları evrensel bir hamur karakterizasyon aracı olan CHOPIN Technologies Mixolab 2'yi keşfettiler  . Hepsi bir arada bir araç olan Mixolab 2, sonuçları bir veri eğrisinde sunmak için un veya karışımların su emilimi, karıştırma davranışı, glutenin ısınmaya karşı direnci, viskozite, amilaz aktivitesi ve diğer işlemler hakkında bilgi toplar. 

Aničić, "Bu hamur karakterize edici ile Puratos grubu içinde bir öncü olarak yolculuğumuza başladık" diyor. "Kalite kontrol protokolümüze daha fazla adım ekleyerek reolojik analizler yapmak için genellikle un numunelerini harici bir laboratuvara gönderirdik. Bu analizi kurum içine getirmeyi fark ettik, operasyonlarımızı birçok yönden iyileştirmeye yardımcı olabiliriz."

Puratos Sırbistan ekibi, pişirme işlemi sırasında neler olduğuna dair bir ön fikir edinmek için ilk olarak gelen unu analiz ederek işe başladı. Ekip daha sonra, bu değişkenlerin veri eğrilerini nasıl etkileyebileceğini görmek için enzimler, emülgatörler ve diğerleri dahil olmak üzere sürece fonksiyonel bileşenler eklemeye başladı.

Ar-Ge ekibi üyesi Nemanja Mandiç'in hatırladığı gibi, bu ön denemeler kendisi ve Puratos Sırbistan için bir dönüm noktasına yol açtı. "Pişirme denemelerimize paralel olarak, karışım ve su içeriği oranlarında aynı malzemeleri kullanarak denemeler yapmaya başladık. Oradan, pişirme denemesi sonucumuzu cihazdan gelen çıktıyla eşleştirebileceğimizi fark ettik, bu da uygulamamıza yardımcı olacaktır. herhangi bir varyasyonun nihai ürün sonuçlarını etkileyip etkilemediğini belirlemek için ölçülebilir veriler.

"Ürün sonucunu cihazdan elde edilen eğriyle eşleştirdiğinizde, 'ideal' ürünün nasıl görünmesi gerektiğine dair bir kriteriniz olur. Bu, daha önce hiç erişemediğimiz bir bilgi," diyor Mandic.

Ürün veritabanı oluşturma işlemi başlıyor

Puratos Sırbistan ekibi, şirketin birçok ürün karması için birer birer "profiller" oluşturmaya başladı. Aničić'in belirttiği gibi, veri tabanı oluşturma projesi çok işti, ancak Puratos Sırbistan çabalarının karşılığını birçok farklı şekilde aldı.

Aničić, "Pişirme denemesi sonuçlarımızı hamur karakterize edicimizle çapraz bağlamaya çalışırken çok zaman harcayarak binlerce analiz yaptık" diyor. "Ancak bu süreç, belirli bir unun belirli bir ürünün kalitesini nasıl etkileyeceğine dair temel bir beklenti elde etmemizi sağladı. Artık, un kalitesi hakkında çok daha net bir fikre sahibiz ve bir pişirme denemesine başlamadan önce karışım tariflerimizde düzeltici ayarlamalar yapıyoruz. Bu süreç tekrarlanabilirliğini kanıtladı ve hem Ar-Ge hem de kalite kontrol çalışmalarımızdaki operasyon maliyetlerimizi kurtardı." 

Bir "hamur tercümanı" ile donanmış Puratos Sırbistan, deneyimlerini ve içgörülerini paylaşıyor

Puratos Sırbistan ekibinin çabaları, ana şirketlerinin gözünden kaçmadı. Ekip, başarılarını paylaştıktan sonra, sıklıkla karşılaştıkları kalite kontrol sorunlarını çözmeye yardımcı olmak için kuruluştaki diğer kişilerle işbirliği yapmaya başladı.

 

Kepekli buğday unu kalite değişikliklerinin nedenlerinin değerlendirilmesi

Bu deneyde Puratos Sırbistan, nihai ürünlerinde nasıl bu kadar önemli farklılıkların olabileceğini denemek ve belirlemek için yerel değirmenlerinden 15 farklı un örneğini test etti. Bu un numuneleri, Mayıs 2020'den Mart 2021'e kadar farklı noktalarda farklı hasatlardan toplandı. 

Ekip, her bir un numunesini un profili oluşturma sürecinden geçirdikten sonra, unun jelatinleşme, amilaz aktivitesi ve retrogradasyon okumalarının (ürün raf ömrüne ilişkin) bir numuneden diğerine önemli farklılıklar gösterdiğini fark etti. Mandic, "Viskozite ve amilaz indeksi varyasyonlarınızın olması bizim için büyük bir sorun. Kötü yapıya, zayıf fermantasyona ve diğer sorunlara yol açabilir, bu nedenle ekibimizin görmesi çok yararlı oldu," diyor Mandic. 

En önemlisi, bu alıştırma un kalite analizini kalite kontrol rejiminin önemli bir parçası haline getirmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Aničić, "Bu verilerle, un kalitemizden yalnızca dünyanın farklı bölgelerinden değil, yıl boyunca farklı hasatlardan ne bekleyeceğimiz konusunda daha iyi bir fikrimiz var" diyor. "Aslında, bu un kalitesini kullanabiliriz. Değirmencimizin ürününü bir hasattan diğerine ne zaman değiştirdiğini etkili bir şekilde görmek için karşılaştırmalı değerlendirmeler.Hamur karakterize edici, unumuzun tuhaf davranıp davranmadığını görmemize, ardından ürünü telafi etmek için karışımımızı düzeltmemize veya teslimatımızı tedarikçiye geri göndermemize yardımcı oluyor."

 

Doku analizinden elde edilen verileri geliştirme

Doku, birçok unlu mamul için çok önemli bir kalite ölçüsüdür. Puratos Sırbistan, kalite güvence programındaki ek bir adım olarak, pişirme denemelerinden sonra ürünlerinin dokusal özelliklerini ölçmek için bir Tekstür Analiz Cihazı kullanıyor. 

Her bir un testinde, aynı veriler Doku Analiz Cihazının sonuçlarıyla da uyumlu hale gelebilir.

Aničić, "Tost veya çörek gibi ürünlerin tazeliğini analiz etmeye ilişkin bir projemiz olduğunda, hamur karakterizasyon aracımızla paralel testler gerçekleştiriyoruz ve ardından pişirme denemelerimizden üretilen ürünlerin Doku Analizörü sonuçlarını uyumlu hale getiriyoruz" diyor. "Bu bize ağız hissi, esneklik, kısa ısırık ve diğerleri dahil olmak üzere bitmiş ürün özelliklerine ilişkin nesnel sonuçlar veriyor ve bu sonuçları protokolümüzde birleştiriyoruz."

 

Tedarikçiler ve müşterilerle iletişimi geliştirmek

Puratos Sırbistan'ın tüm ticari işlemlerinde de kalite güvencesi ön plandadır; ister değirmenciden un satın alın, ister belirli bir sorunu çözmek için bir müşteriyle çalışın.

Son zamanlarda Puratos Sırbistan, değirmencilerinden biriyle hamur karakterizasyon aracını un kalitesi doğrulama aracı olarak kullanmaya başladı. Aynı aletin sahibi olan bu değirmenci, un teslimatını, hamur karakterize ediciden alınan değerlerin bir veri sayfasıyla birlikte sunar. Puratos Sırbistan ekibi, sonuçlarının değirmencileriyle karşılaştırılabilir olmasını sağlamak için denemelerini yeni un üzerinde yapmaya devam edecek. Aničić, bu sürecin, bu tedarikçiden gelen un teslimatı reddetmelerini önemli ölçüde azalttığını söylüyor. 

"Mixolab 2'yi aracımız olarak kullandığımız konusunda müşterilerimizle iletişim kurduğumuzda, bunu genellikle bize hammaddeler ve nihai ürünlerimiz hakkında tam bilgi veren bir şey olarak sunarız. Bu, müşterilerimizin güven duyduğu marka güvenliğimizi sağlarken özelleştirilmiş geliştirmeler yapmamıza olanak tanır. tüketicilerinin taleplerine hizmet edecek ürün çözümleri," diyor Aničić.

Puratos bünyesinde kalite kontrol yöntemlerinin iyileştirilmesine öncülük etmek

Puratos Sırbistan, Puratos organizasyonu içinde şirket çapında birçok kalite güvence çabasına liderlik etmeye devam ediyor. Ekip, hâlâ şirketin geniş ve büyüyen ürün yelpazesinin her biri için ürün profilleri geliştirme sürecindeyken, aynı zamanda, süreçlerinin her adımında kaliteyi artırmak için şirket içindeki eğitim çabalarına da öncülük ediyor. 

Aničić, "Bu çabaların herhangi birinden önce, belirli bir pişirme karışımı için un kalitesini değerlendirirken sis gibiydi" diyor. "Artık pişirme denemelerini azaltmamıza ve çalışma arkadaşlarımızın ve müşterilerimizin un veya hamur kalitesi analiziyle ilgili zorluklarını çözmelerine yardımcı olmaya odaklanmamıza yardımcı olan çok daha net yöntemlerimiz var." 

İlgili Ürünler

Mixolab 2

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×