Yulaf Üretimi
Yulafın kök sistemi toprakta çözülmesi oldukça zor olan fosforlu ve potasyumlu bileşikleri çözme ve bunlardan kolayca faydalanma yeteneğine sahiptir. Yulafta köklerin güçlü bir yapısı bulunduğundan yulaf toprakta bolca organik madde bırakacaktır. Bu özelliği sebebi ile tam bir ekim nöbeti bitkisidir.
Yulaf karışık ekim için de son derece uygun bir bitki olarak gösterilmektedir. Ülkemizde yonca ve üçgüllerle ekimi oldukça yaygın bir durumdur. Bu bitkiler ile birlikte ekilirse onları güneşten koruyacak ve onların daha iyi bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.
Yem üretimi yapan merkezlerde yulaf fiğ karışımı son derece önemli bir yere sahiptir. Ayrıca yeşil gübre olarak da kullanılan bir bitkidir.
ABD ve Rusya dünyanın en çok yulaf üreten ülkeleridir; ama, İskoçya, İsveç ve Finlandiya gibi küçük kuzey ülkelerinde, buğday ve çavdardan daha iyi ürün verdiği için yulaftan geniş ölçüde yararlanılır. Türkiye'de ise başlıca Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen yulafın üretimi 350 bin tona yaklaşır.
Yulaf üretiminin yapıldığı bölgelerin çoğunda yulaf ilkbaharda ekilir. Kış yulafları dona ve kara dayanıklı olmadığı için Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde yetiştirilemez. Aynı arpa gibi yulaf da bazen üçgül ve buğdaygillerden öbür bazı bitkilerin fidelerini güneş ve rüzgârın zararlı etkisinden korunmak için, onlarla birlikte ekilir.