GDO Analizi Nasıl Yapılır?

30 yılı aşkın süredir, Dünya lideri markaların temsilciliğini yaparak Tahıl, Un, Gıda ve Yem sektörünün teknoloji ihtiyaçlarında öncü rol üstlenmeye devam eden ABP olarak; GDO Analizi konusunda da, sizlere en doğru, en güvenilir ve onaylı cihazları sunmaktayız.

Bu yazımızda; Gıda güvenliği konusunda sektörün en önde gelenlerinden Neogen Co. ürünleri ile “GDO Analizi Nasıl Yapılır” açıklayacağız.

Avrupa Birliği raporlarına göre GDO'lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen çeşitli gıdalarda GDO'lu ürünlerin kalıntılarına rastlanmamıştır. Elde edilen hayvansal gıdaların da insan sağlığına zararının olmadığı Dünya Sağlık Örgütü(WHO), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) tarafından desteklenmiştir. Bununla birlikte günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin birçoğu akradite edilmiş resmi metotlarla GDO'lu yemlerin tespitini yapacak yasal düzenlemeler ve değişikliklerini yapmakta ve laboratuvar alt yapılarını kurmaktadır. Bunun nedeni tüketicilerin GDO'lu yemi tüketen hayvanlardan alınan gıdaların GDO içerme kuşkusudur. Türkiye'de GDO'lu yemlerin ve ürünlerinin kullanımı ve düzenlenmesine dair ilk yasal düzenleme 2010 yılında yapılmıştır.

GDO Test Kiti

İnsan sağlığı üzerinde etkisi tam olarak tespit edilmese de Avrupa Birliği bu ürünlerin kullanımında sınırlama getirmiştir. Belirlenmiş sınır ise %0.9'dur. Neogen CP4 GDO test kiti ile mısır için %0.125 ve soya için %0.1 hassasiyet ile GDO testi gerçekleştirilebilir.

GDO Analiz ürünlerimiz ile tüketicilerde güven uyandırmak ve hayvan yemlerinin uluslararası şartlara uygunluğunu sağlamak konularında yardımcı olmaktayız.

Gıda güvenliği konusunda sektörün en önde gelenlerinden Neogen Co. ürünlerinden "Reveal for CP4 (Roundup Ready) GDO Test Kiti" ile GDO analizi basit, hızlı, doğru ve uygun maliyetlidir.

Soya Fasulyesi Numune Hazırlama ve Ekstraksiyon

1. Test edilecek soya fasulyesinin ortalama fasulye ağırlığını, 100 fasulyeyi sayarak, 100 tanesini bir kapta en yakın 0,01 g'a kadar tartarak ve toplamı 100'e bölerek belirleyin.
2. Bu testle% 0.1 duyarlılığa ulaşmak için, 1. adımda belirlenen ortalama çekirdek ağırlığını 1000 ile çarparak numune boyutunu belirleyin. (Örnek: 0,095 x 1000 ortalama fasulye ağırlığı = 95 g numune boyutu.
3. Adım 2'de belirlenen soya fasulyesi örnek boyutunu tartın ve 32 oz'luk bir kavanozun içine koyun. Karıştırıcı bıçak tertibatını takın ve 30-45 saniye yüksek hızda karıştırın.
4. Blender bıçağını çıkarın ve kavanoza 4 kat su örnek boyutunu ekleyin. (Örnek: 95 g numune x 4 = 380 mL su). Tüm karıştırılmış soya fasulyesinin ıslandığından emin olmak için kapağı kapatın ve 30-45 saniye sallayın.
5. Soya fasulyesi ve su karışımının çökmesine izin verin, kavanozun üst kısmındaki sıvıyı test örneği olarak kullanın.

Not: Soya örneklerinin pipetleme yoluyla santrifüj edilmesi şiddetle tavsiye edilir.

2.0 mL mikro santrifüj tüpüne 1 mL örnek ve 1 dakika santrifüjleyin.

Mısır Örneği Hazırlama ve Ekstraksiyon

1. 250 g ± 10 g tam bir mısır numunesini test edilecek tartın ve 32 oz'luk bir kavanoza koyun. Blender bıçağı tertibatını takın ve 30-45 saniye yüksek hızda karıştırın.
2. Blender bıçağını çıkarın ve kavanoza 400 ± 20 mL su ekleyin. Tüm mısırın ıslandığından emin olmak için kapağı kapatın ve 30-45 saniye sallayın.
3. Mısır ve su karışımının çökmesine izin verin ve kavanozun üst kısmındaki sıvıyı test örneği olarak kullanın.

Test prosedürü

1. Uygun sayıda örnek tüpünü çıkarın ve tüp rafına yerleştirin.

Önemli: Doğru numune akışı için test prosedürü için verilen numune tüplerini kullanmalısınız.
2. Her numune için yeni bir transfer pipeti kullanarak, yaklaşık 0,5 mL ekstraktı bir numune tüpüne aktarın.
3. Numune ucu aşağı bakacak şekilde yeni bir CP4 şeridi numune tüpüne yerleştirin.
4. Stripin 10 dakika gelişmesine izin verin ve sonuçları okuyun.

Sonuç Yorumlama

Olumlu sonuç
• Test bölgesinde bir çizgi oluşursa ve 10 dakika içinde kontrol bölgesinde başka bir çizgi oluşursa (toplam 2 satır), örnek CP4 için pozitif soya fasulyesi için ≥% 0.1 veya mısır için ≥% 0.125.
• Strip üzerinde 2 çizgi görünür görülmez pozitif bir numune belirlenebilir.
• Kontrol bölgesinde çizgi yoksa, test geçersizdir ve numune başka bir strip ile tekrar test edilmelidir.

Negatif Sonuç
• 10 dakika sonra test bölgesinde görünür bir çizgi yoksa, ancak kontrol bölgesinde görünür bir çizgi varsa, örnek CP4 için negatiftir
• Kontrol bölgesinde çizgi yoksa, test geçersizdir ve numune birot ile tekrar test edilmelidir.

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×