Çavdar Faydaları
- Bol lifli olduğu için kilo kontrolünde çok faydalı.
- Yediklerimizin bağırsaklardan geçiş zamanını hızlandırıyor.
- Safra kesesi taşlarının meydan gelmesine mani oluyor.
- Yapılan araştırmalar, çavdarın şeker hastaları için en zararsız tahıl olduğunu bulmuş.
- Bağırsak kanseri ve kan dolaşım sistemi hastalıklarının meydana gelmesini azaltıyor.
- Menopoz ve menopoz sonrası devrelerde hanımların kolesterol kontrolü için çok faydalı.
- Göğüs kanseri hastalarına tavsiye ediliyor.
- Çavdarda selenium, magnezyum, mangenez, fosfor var ki bu mineraller bizim için çok faydalı.
- Diabet hastaları için en uygun seçimidir,çünkü çavdar ekmeğindeki nişasta molekülleri daha sert ve gözenekli yapı oluşturur.
- Çavdar ekmeği yendiginde tanecikleri genişler ve nişastalar uzun sürede şekere parçalanır,böylece yemek sonrası kandaki insulin cevabını düşürür ve çabuk acıkmayı engeller.
- Çavdar lifi,bağırsaktaki toksinleri bağlar ve onların vücuttan atılmasını sağlar.Kansere sebep olabilecek kimyasalları bağladıgından kalın bağırsaktaki hücrelerin zarar görmesini önlediği dolayısıyla kolon kanserinden korudugu bulunmuştur.
- Geleneksel metotla yapılan ekşi hamurlu çavdar ekmeklerinin içerdiği lignanlar kanserden koruyucu fitoöstrojen kaynağıdır.
- Fitoöstrojenler,dogal östrojenler gibi davranır ancak etkileri çok çok azdır, menopoz dönemindeki rahatsız edici şikayetleri azaltma ya da engellemede yeterince aktivite gösterir.
- Çavdar gibi tam tahılları tüketmek,ischemic felci,diabet,insülin direnci,obesite ve erken dogum,artetosklerosis hastalıklarından korudugu görülmüstür.
- Çavdar lifi çok zengin selülözik olmayan polisakkaritler içerip,olağanüstü yüksek su tutma kapasitesine sahip olduğundan çok çabuk doygunluk hissi verir.Kilo vermeye çalışanlar için ideal besin kaynağıdır.
- İyi cins bir çavdar tahılı,günlük lif alımının %17,3'ünü sağlar.
- Bazı beslenme bölümlerinde yapılan araştırmalarda, çavdarın içerdiği çözünmeyen lifleri tüketen kadınlarda safra taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olduğu görülmüştür.
- Kolesterolü düşürür.Çünkü lifler,bağırsaktaki safra asitlerini bağlar ve vücuttan uzaklaştırır,vücut safra asitleri oluşturmaya zorlanmış olur.Bu istenen bir durumdur çünkü,vücut safra oluştura bilmek için kolesterolü parçalar.
- Kan şekerinin yükselmesini önler.
- Çavdar lifinin ishal ya da kabızlık gibi hassas bağırsak sendromuna sahip hastaların şikayetlerini azalttığı görülmüştür.