Çavdar Üretimi
Buğdaygiller familyasından bir tahıl çeşidi olan çavdar ülkemizde de üretilmektedir. Çavdar genellikle hayvan yemi ve ekmek üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca çeşitli içkilerin üretiminde de çavdar kullanılabilir. İçeriğinde B vitamini, protein, potasyum ve karbonhidrat bulunmaktadır. Ülkemizde çavdar ekim alanı yıllar geçtikçe düşüş göstermiştir. Çavdar üretimi ile ilgili bilgilere TÜİK tarım istatistikleri aracılığıyla ulaşılabilmektedir.
Üretimde verimliliğin sağlandığı bölgeler il il farklılık göstermektedir. Türkiye'de tahıl üretiminde önemli bir yeri olan çavdar, fakir topraklarda yetiştirilmektedir. Soğuğa dayanaklı bir bitki olduğu için doğu bölgelerinde üretimi yaygındır. Sert kışlarına uyumludur ve fazla neme ihtiyaç duymaz. -30 dereceye kadar düşen sıcaklıklara bile dayanıklı olan çavdar çeşitleri bulunmaktadır.
Çavdar ziraatı ülkemizde en çok Doğu Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerinde yapılmaktadır. Çünkü yayla ikliminde yetişebilen bir bitkidir. Yüksek tuz oranına dayanıklı olduğu için çorak topraklara sahip bölgelerde yetiştirilebilir. Ayrıca bataklık alanlarında da yetiştirilebilmektedir.
Çavdarın en çok yetiştiği illerimiz Niğde ve Kayseri'dir. Ardından sırasıyla Konya, Nevşehir, Balıkesir, Bayburt, Karaman, Erzurum, Aksaray ve Burdur illeri gelmektedir. Bu verilere TÜİK Tarım İstatistikleri aracılığıyla ulaşılmaktadır ve istatistikler her yıl güncellenmektedir.
Çavdar üretiminden verim elde edebilmek için güz ve yaz dönemlerinde ekimi yapılır. Ayrıca verimli olması için münavebe yani ekim nöbeti ister. Çavdar baklagillerin ardından verimli olarak yetişir. Eğer buğday ve arpa ön bitki olarak kullanılıyorsa çavdar verimi iyi sonuçlanmaz.