Haugh Birimi Nedir?
HB = 100 log (H+7.57-1.7 X G °·³)
H = Katı ak yüksekliği (mm)
G = Yumurta ağırlığı
Raymond Haugh tarafından 1937 yılında geliştirilmiştir. Yumurta akının yüksekliğine dayanılarak belirlenen bir yöntemdir. Bu birim, bu iş için özel olarak geliştirilmiş aletlerle doğrudan doğruya yapılabildiği gibi, kırılmadan önce tartılıp ağırlığı belirlenen yumurtanın ak yüksekliği üç ayaklı mikrometre ile ölçülüp yazılır. Kırılan yumurtalar da et ve kan lekeleri de kolaylıkla görülür.
Depolama süresi ve sıcaklığı, beslenme (diyetin protein ve aminoasit içeriği, lizin, metiyonin, enzimler) hastalıklar, Vitamin C, Vitamin E, tüy dökümü, ilaçlar, amonyağa maruz kalma
Ham yağ yüksekse HU düşer. Vanadyumun albumen kalitesini düşürmesinin nedeni kalın albumendeki her mililitre ham ovomusin miktarını azaltmasındandır.
Haugh Birimi Değerleri
- AA: 72 veya daha fazla
- A: 71 - 60
- B: 59 - 31
- C: 30 veya daha az