Kolza tohumu, Ülkemizde kolza, kanola yahut Rapiska olarak da bilinen bir bitkide elde edilen tohumdur. Kolza tohumu daha çok yemeklik yağ üretiminde kullanılan bir ürün olma özelliği taşımaktadır.
Kolza tohumu (Kanola), dünya çapında yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise herhangi bir mutfak yağına göre çok daha düşük doymuş yağ oranına sahip olmasıdır.
Kolza Tohumu (Kanola); herhangi bir mutfak yağına göre en düşük doymuş yağ oranına sahiptir ve iyi bir Omega 3, 6 ve 9 kaynağıdır.
Kanola üretimi dünyada çok büyük bir hızla artmaktadır. İlk 3 sırada ve sadece son 3 yılda yüzde 18'lik ekim alanında ve üretimde artış vardır. Buna karşılık ülkemizdeki duruma bakacak olursak ülkemizde dünyadaki üretime göre yok denecek kadar az bir üretim vardır. Ülkemizde kanola ekiminin yüzde 95'i Tekirdağ merkez ve ilçelerinde yapılmaktadır. Özellikle Trakya bölgesinde sadece Tekirdağ ve çevresinde ekilmektedir. Bunda toprak faktörü de önemlidir. Tekirdağ bölgesi üreticisi ayçiçeğinden beklenen verimi alamamasına karşılık kanolanın kışlık ekiminden çok yüksek dekardan 400 kilograma ulaşan yüksek verimler alabilmektedir.
Kanola dünyada yağ üretiminde palm ve soyadan sonra 3. sırada yer alan potansiyel yağ bitkilerinden birisidir. Kanola tohumları yüzde 40-50 arasında yağ içerir ve önemli potansiyel bir yağ bitkisidir. Yazlık ve kışlık yetiştirmeniz mümkündür. Özellikle kışlık üretiminde ülkemizde dünya verimlerinin ortalamasının 2 katı kadar yüksek verimler alınabilmektedir. Kolza Tohumu verim potansiyeli çok yüksek bitkilerden bir tanesidir. Yani bitkisel yağ açığımızı kapatacak ayçiçeği ile birlikte en önemli bitkilerden bir tanesidir. Besin içeriğine baktığımızda yağında çok düşük doymuş yağ içeriği vardır.
Doymuş yağ içeriği en düşük yağlardan bir tanesidir. Yem sanayine de önemli katkı sağlayacak bitkilerden bir tanesidir. Arıcılık açısından önemli bir potansiyeli vardır. Uzun süre özellikle diğer çiçeklerin eksik olduğu, yetersiz olduğu Nisan ve Mayıs aylarında arılar için çok önemli bir beslenme kaynağı olabilir.
Kanolaya en önemli yaklaşım da biyodizel alanı. Çünkü Kanola biyodizel kalitesi çok iyi bitkilerden birisidir. Yağından en iyi ve en kaliteli biyodizel elde edilmektedir.
Kolza tohumu yağ haricinde aynı zamanda bünyesinde pek çok temel aminoasit bulunan kaliteli protein de içerir. Dünya çapında, kolza tohumu yağından yıllık olarak yaklaşık 1.12 milyon ton ham protein elde ediliyor. Her ne kadar çiftçiler kolza tohumu küspesini uzun zamandır hayvanlarda protein yemi olarak kullanıyor olsa da, şimdiye kadar insan beslenmesinde protein kaynağı olarak herhangi bir yere sahip olmadı.
Kolza tohumu, yağ üretiminde kullanılan bir üründür. Tohum olarak insanlar tarafından takviye bir gıda ürünü olarak kullanımı söz konusu değildir. Kolza tohumundan elde edilen yağ, oldukça düşük doymuş yağ miktarına sahip olup doymamış yağ asitleri bakımından son derece zengin bir yapı barındırmaktadır.
Kolza tohumu, yağ üretiminde kullanılan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolza yağı üretiminde kullanılan kolza tohumu bu bakımdan önemli bir hammadde olma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda kolza yağının faydalarını şu şekilde liste halinde vermek doğru olacaktır:
Kanola depolamasında öncelikle deponun hava koşulları bitkinin saklanmasına uygun olmalıdır. Bunun için ilk koşul rutubetin yüksek olmamasıdır. Güvenli kanola depolama yapılabilmesi için tanelerin rutubeti %9’u geçmemelidir. Kanola deposu olarak kuru ambarlar seçilmelidir. Aksi halde kızışması kaçınılmazdır ve küflenme olur. Ürün rutubeti %8-9’lara düşer ise tabana havalandırma borusu ve bacaları konarak 2.5 m’ye kadar yığın yapılabilir. Ürün içerisinde diğer ot tohumlarının olması kızışmalara ve ürün kalitesinin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yaş ot tohumları ve bitki parçalarından tamamen arındırılmalıdır. Depolanan yığının tavsiye edilen yüksekliği en çok 80-100 cm civarındadır. Tüm bunlara uyulduğu takdirde kolza depolamasının sağlıklı yapılıyor olduğunu söyleyebiliriz. Bu gerekliliklerden herhangi biri eksik karşılandığı takdirde ürünün verimi riske atılmış olur ve ürün kaybına neden olabilir.
Kanola tarımında dekardan alınan verim ekilen tohumluğun çeşidine, iklim koşullarına ve toprağın verimliliğine bağlı olarak 250 kilo ile 350 kilo arasında değişiklik gösterir. Bu nedenle çiftçilerimizin hasat sonuna kadar gösterdikleri bütün özenli çaba ve çalışmaların kolza depolama sürecinde de devam etmesi gerekir. Aksi takdirde; hatalı koşullarda yapılan bir depolama verim ve ürün kaybına sebep olarak, ürünün ve tüm önceki aşamalarda yapılan çalışmaların ziyanına yol açacaktır. Kanola yetiştiriciliğinde birim alandan daha yüksek verim ve daha yüksek kazanç elde edilebilmesi tohumluğun doğru seçimine, toprak hazırlığının uygun koşullarda yapılmasına, ekim uygulamasına, bitkiyi hastalık ve zararlılardan korumak için her türlü önlemin alınmasına ve mücadelesine, gübrelemeye dikkat edilmesine, doğru şekilde ve zamanında hasat edilmesine ve uygun koşullarda kanola depolamasına bağlıdır.
Çerez | Süre | Açıklama |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...
Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...