KURU KAYISI

Kuru kayısı üretimi, çeşitleri, özellikleri, faydaları ve ölçüm cihazları

Kuru Kayısı Üretimi

Dünya Üretimi

Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyinin verilerine göre Türkiye’nin toplam kuru kayısı arzının 2016 yılı itibariyle 110 bin ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Dünya kuru kayısı üretiminde yıllar itibarıyla dalgalanmalar olabilmektedir. 2016 yılı dünya kuru kayısı üretiminin 176 bin ton civarında gerçekleşeceği tahmin edilmekte olup, Türkiye bunun %62’sini tek başına karşılamaktadır. İran, Özbekistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Afganistan, Güney Afrika ve ABD dünyada kuru kayısı üretimi yapan diğer ülkelerdir.

Türkiye Üretimi

Ülkemizde kayısı başta Malatya olmak üzere Elazığ, Erzincan, Sivas, Kars, Iğdır illeri ile Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde üretilmektedir. Üretilen kayısının önemli bir bölümü kurutulduktan sonra ihraç edilmekte geri kalanı büyük oranda sofralık olarak bir kısmı da sanayi üretiminde kullanılmaktadır. Türkiye’nin en önemli kayısı üretim merkezi olan Malatya’nın kuru kayısı ihracatımızda özel bir önemi bulunmaktadır. Türkiye taze kayısı üretiminin yarıdan fazlasını sağlayan bu ilimizde üretim yoğun olarak kurutmalığa yönelik olup, kurutulan kayısının yaklaşık % 90-95’i ihraç edilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, gerek ağaç sayısı gerekse taze ve kuru kayısı üretim miktarları ile Malatya ilimiz sadece ülkemizin değil bütün dünyanın kayısı üretim merkezi konumunda bulunmaktadır.

Kuru kayısı değerlerini kolayca ölçün

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×