NOHUT

Nohut üretimi, çeşitleri, özellikleri, faydaları ve ölçüm cihazları

Nohut Özellikleri

Oldukça derin ve sert bir köke sahiptir. Boyu 50-60 cm'ye kadar uzayabilir. Çok fazla yan kökü vardır. Bu yan kökler, toprak yüzeyine yakındır ve böbrek şeklindedir. Gövdenin, toprağa yakın olan yaprak altlarında bulunan çiçek sapları, çiçekleri taşır.

Çiçekler, beşer tane, beyaz, pembe ve mavimsi renkte olabilirler. Çiçeklerin verdiği meyveler, oval biçiminde ve şişkindir. Meyve içinde ortalama, 1-3 tohum bulunabilir. Tohumlar, türlerine göre, şekil, büyüklük ve renk bakımından değişiklik gösterebilir.

Kuraklığa karşı dayanıklı olan bu bitkinin özel bir toprak isteği yoktur. Ancak bol su seven bir bitkidir. Kumlu ve kireçli topraklarda daha iyi yetişir. Ülkemizde, ilkbahar aylarında ekilir ve gelişme süresi 3 aydır.

Oldukça verimli bir ürün olan nohutun daha fazla mahsul vermesi için gübreleme ve sürme işlemlerinin çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ekilme zamanı iklime yani bölgeye göre değişkenlik göstermekle birlikte Şubat ayının ortasıyla Nisan ayının sonlarına kadar ekilebilir. Ancak ilkbaharın son zamanlarından önce muhakkak ekim işleminin yapılması gerekmektedir.

Hastalıklara oldukça hassas olan nohut, dikkatli bakım ve takip gerektirmektedir. Özellikle yaprak hastalıklarına ve zararlı böceklere karşı önlem alınmalıdır. Ekim işlemi ülkemizde daha çok serpme usulü ile yapılır. Mibzer yardımı ile yapılan ekimlerde dekar başına 12 - 14 kg arasında tohum kullanılır.

Eğer ekim işlemi için geç kalındıysa ve kış aylarına denk geldiyse tohumların toprağın biraz daha derinine gitmesi sağlanmalıdır. Soğuk ve sert geçen kış iklimlerine karşı dayanıksız olan bitki, bu nedenle ilkbahar ve yaz aylarında daha güzel verim vermektedir.

En fazla 10°C soğuğa kadar dayanır ve daha fazla soğukta zarar görür. Nemli toprakları seven bitki yağışların çok fazla olduğu ve toprağın sürekli ıslak kaldığı yerlerde sağlıklı yetişemez.

Normal ekimlerde tohum toprağın 4-6 santim derinliğine yerleştirilmelidir. Bunlar arası mesafeyse 30 ila 35 cm arasında olmalıdır. Az önce de belirttiğimiz gibi yabancı otlara karşı oldukça hassas olan bu bitki periyodik olarak ilaçlanmalı, zararlıların meydana gelmesi önlenmelidir.

Nohut değerlerini kolayca ölçün

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×