Sülfit Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?

Sülfit duyarlılığına bağlı ortaya çıkan belirtiler alerjiyi düşünür, ancak sülfit duyarlılığı alerjiden farklıdır. Gıda alerjilerinde gıdalardaki proteinlere karşı IgE antikorları gelişir ve daha sonra bu antikorlar aracılığı ile alerjik reaksiyon gelişir oysa sülfit genellikle IgE aracılıklı olmayan reaksiyonlara yol açar. Kimyasal olarak sülfürik asitin bir tuzudur ve oluşan sülfür dioksit ( SO2 ) gazı astım şikayetlerine yol açtığı bilinmektedir. Astımı olan hastalarda sülfit duyarlılığı geliştirme riski daha yüksektir.

Bazı insanlarda çok nadir olarak gerçek (IgE aracılı) alerjiye işaret eden sülfite karşı deri testi pozitifliği saptanmıştır.

Sülfit duyarlılığının belirtileri genellikle yemekten 15 ila 30 dakika sonra başlar ve nefes darlığı ve hırıltı gibi astım benzeri semptomları, ile ciltte kızarıklık, yüzde şişlik gibi ürtikeryal döküntüler veya sindirim sistemine ait şikayetler görülür.

Sülfit alınmasının ardından hırıltı, göğüste sıkışma hissi ve öksürük gibi şikayetler en sık görülen belirtilerdir ve astımlı kişilerin % 5 ila 10’unu etkilediği tahmin edilmektedir. Bu şikayetlerin ortaya çıkması yetersiz astım kontrolü olan hastalarda daha fazla olasıdır. Sülfit duyarlılığı, steroid bağımlı astım hastalarında daha çok ortaya çıktığı saptanmıştır. Bununla birlikte, daha önce hiçbir astım öyküsü olmayan kişilerde de sülfitlere karşı istenmeyen reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Sülfitlere bağlı olarak anafilaksi tanımlanmıştır, ancak çok nadirdir. Belirtileri tüm vücutta kızarma, kalp ritminde artış, hışıltılı solunum, kurdeşen, baş dönmesi, mide rahatsızlığı ve ishal, bilinç kaybı, ve yutma güçlüğünü içerir. Bu tür şikayetleri olan kişilerin yanında adrenalin enjektörü taşıması gereklidir.

Sülfitler bağlı diğer şikayetler içinde sindirim sistemini ilgilendiren mide bulantısı, hazımsızlık, karın ağrısı, ishal, kabızlık ve kusma görülürken, ciltte deri döküntüsü veya kızarma, kaşıntı, şişlik veya ürtikere neden olabilir. Sülfitlerin ciltle ilgili reaksiyonlarının sıklığı ile ilgili çalışmalarında, bu katkı maddelerinin %1-5 oranında kullanıldığında cilt hassasiyetini artırdığı bildirilmiştir. Özellikle yüz için kullanılan kozmetik kremler, saç boyaları ve bronzlaştırıcı losyon gibi kozmetikler kullanıldığında sülfitli maddelere maruz kalma sonrasında istenmeyen cilt reaksiyonları bildirilmiştir.

İLGİLİ ÜRÜNLER

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×