Tuz Miktarının Hamurun Reolojik Yapısı Üzerindeki Etkileri

Tuz azaltmanın hamur üzerindeki etkilerini karıştırmadan pişirmeye kadar üretim aşamalarını gerek duymadan Chopin çözümleri ile tespit edebilir, zaman ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz.

Bu videomuzda; tuz miktarının hamurun reolojik yapısı üzerindeki etkileri nelerdir? Ekmekteki tuz miktarını neden azaltırız? Tuz miktarını azaltmanın etkileri gibi sorularınıza yanıt bulacaksınız.

TUZ AZALTIMININ ALVEOGRAPH SONUÇLARINA GÖRE ETKİLERİ

Tuz her zaman hem gıda koruma hem de tat geliştirme için yaygın olarak kullanılan bir ürün olmuştur. Aşırı sodyum alımı yüksek tansiyonla birlikte kardiyovasküler hastalıklar ve inmelere katkısı bulunan bir faktördür. (Dünya Sağlık Örgütü, 2005). Tuzun, sağlık üzerindeki etkilerinin yanı sıra, hamurun reolojik özellikleri üzerindeki etkileri de kabul edilmiştir. Bu çalışma, tuz azaltmanın hamurun reolojik özellikleri üzerindeki etkisini Alveolab kullanarak değerlendirir.

Evet. Sonuçlar, Alveograph'ın tuz gibi fırıncılık endüstrisinde yaygın olarak kullanılan katkıları değerlendirmek için çok uygun olduğunu göstermiştir (Şekil 1).


Şekil 1: Çeşitli tuz seviyeleri ile elde edilen alveograph eğrileri (%5 ile%0)

Tuz konsantrasyonunun azalması, hamur direncindeki (P) düşüş ile birlikte hamurun enerjisinde (W) genel bir düşüşe sebep olmaktadır. En çok uzayabilirlik (L), %1,5 ile %3,5 arasında optimum tuz konsantrasyonu ile elde edilir. (Tablo 1)

Evet. Mixolab ve Rheo F4 de tuz azaltma etkilerini analiz etmek için uygun cihazlardır. Bu konunun sonuçları N°2016-028-1 ve 2016-028-3 başvuru SSS belgelerinde de bildirilmiştir

TUZ AZALTIMININ MIXOLAB SONUÇLARINA ETKİSİ

Tuz her zaman hem gıda koruma hem de tat geliştirme için yaygın olarak kullanılan bir ürün olmuştur. Aşırı sodyum alımı yüksek tansiyona katkıda bulunan bir faktördür ve kardiyovasküler hastalıklarla birlikte inme ile ilişkilidir. (Dünya Sağlık Örgütü, 2005) Tuzun, sağlık üzerindeki etkilerinin yanı sıra, hamurların reolojik özellikleri üzerindeki etkileri de kabul edilmiştir. Bu çalışma, Mixolab kullanarak tuz azaltımının hamurun reolojik özellikleri üzerindeki etkisini değerlendirir.

Evet. Sonuçlar, Mixolab'ın fırıncılık endüstrisinde yaygın olarak kullanılan tuz ve benzer katkıları değerlendirmek için oldukça uygun olduğunu göstermiştir. (Şekil 1)


Şekil 1: Çeşitli tuz seviyeleri ile elde edilen mixolab eğrileri (%5 ile%0)

Tuz konsantrasyonunun azalması Tablo 1'de gösterilen sonuçlara yol açmıştır: hedeflenen kıvama ulaşmak için gereken hidrasyon artışı ve nişastanın jelatinizasyonun (bkz. Enerji) başlaması için hamur stabilitesi zamanında (C3) düşüş ve retrogradasyon yoğunluğu.

Tablo 1: Tuz konsantrasyonu azaldığında mixolab verileri

Evet. Alveograph ve Rheo F4 de tuz azaltma etkilerini analiz etmek için uygun cihazlardır. Bu konunun sonuçları N°2016-028-2 ve 2016-028-3 başvuru SSS belgelerinde bildirilmiştir.

TUZ İKAMELERİ EKLEMENİN RHEO-F4’E GÖRE SONUÇLARI

Aşırı tuz alımı, yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalık için risk faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Batı ülkelerinde mevcut ortalama olarak 9.5 g /güne kıyasla maksimum 5 g /gün tuz alımını önermektedir. Tahıl formülasyonlarında giderek daha fazla tuz ikamesi pazarlanmaktadır ve kullanılmaktadır. Bununla birlikte, tuz, hamurun reolojisi ve özellikleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, tahıl ürünlerinde tuz ikamelerinin eklenmesine hakim olmak çok önemlidir. Bu çalışma tuz alternatiflerinin hamuru dinlendirme aşamasındaki reolojik özelliklerine etkisini Rheo-F4 kullanarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu not, çalışmanın ana bulgularını özetlemektedir.

Evet. Rheo-F4, fırıncılık endüstrisinde yaygın olarak kullanılan tuz ikamelerinin hamuru dinlendirme aşamasındaki özellikleri üzerindeki etkisini değerlendirmek için oldukça uygundur (Şekil 1a ve 1b).


Şekil 1: Sodyum klorür ve tuz ikameleri ile işlem görmüş buğday unlarının Rheo-F4 eğrileri ve parametreleri. a: Hamur gelişim eğrileri; b: Gaz salınım eğrileri; c: Gözeneklilik süresi ve d: tutma katsayısı.

Sodyum klorür ile işlenmiş hamurla karşılaştırıldığında, K-tuzu, Laktosalt ve LX1015 gibi tuz ikamelerinin eklenmesi, daha büyük ve daha hızlı bir gaz üretimi ile birlikte daha erken ve daha yüksek bir hamur gelişimine yol açmıştır (Şekil 1c). Öte yandan, tuz ikamelerinin eklenmesi hamuru daha gözenekli hale getirir, bu nedenle karbondioksiti daha az tutabilir. (Şekil 1d).

Şekil 1: Sodyum klorür ve tuz ikameleri ile işlem görmüş buğday unlarının Rheo-F4 eğrileri ve parametreleri. a: Hamur gelişim eğrileri; b: Gaz salınım eğrileri; c: Gözeneklilik süresi ve d: tutma katsayısı.

İLGİLİ ÜRÜNLER

AlveoLab

MixoLab 2

Rheo F4

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×