- Aflatoksin Nedir? Nasıl Oluşur?
- Aflatoksin Hangi Gıdalarda Bulunur?
- Aflatoksin Zararları Nelerdir?
- Aflatoksin Test Kitleri
- Aflatoksin M1
- Aflatoksin M1 Nedir? Nasıl oluşur?
- Aflatoksin M1 Sağlığa Zararları Nelerdir?
- Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Analizi
- Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Testi
Aflatoksin M1 nedir? Nasıl oluşur?
Aflatoksin M1, Aflatoksin B1’in metabolitidir. Aflatoksin B1 içeren yemlerle beslenen, süt veren ineklerin sütlerinde görülür. Aflatoksin M1, pastörizasyona dayanıklı olduğu için, sadece hammaddede değil son üründe de kontrol edilmelidir.
29.12.2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği kapsamında çiğ süt, ışıl işlem görmüş süt ve bazı süt ürünleri üretiminde kullanılan çiğ süt için maksimum Aflatoksin M1 limiti 0.050 ug/kg olarak belirlenmiştir.
Süt hayvanlarının yemleriyle aldıkları Aflatoksin B1’in karaciğerde Aflatoksin M1’e dönüştükten sonra hayvanların sütüne geçtiği, sütte ve dolayısıyla süt ürünlerinde Aflatoksin M1 olarak bulunduğu bilimsel bir gerçektir.