- Aflatoksin Nedir? Nasıl Oluşur?
- Aflatoksin Hangi Gıdalarda Bulunur?
- Aflatoksin Zararları Nelerdir?
- Aflatoksin Test Kitleri
- Aflatoksin M1
- Aflatoksin M1 Nedir? Nasıl oluşur?
- Aflatoksin M1 Sağlığa Zararları Nelerdir?
- Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Analizi
- Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Testi
Aflatoksin M1 sağlığa zararları nelerdir?
Aflatoksinin süt ve süt ürünlerinde aranmasının en önemli nedeni bu toksinlerin insan sağlığı üzerine olan olumsuz etkileridir. Aflatoksinler karsinojenik, mutajenik ve teratojenik etkileri yanında, ısı uygulamalarına karşı dirençli olmaları, insan ve hayvanlarda tehlike yaratmaları nedeniyle önem taşırlar. Aflatoksinlere, alınma miktarına ve sürecine bağlı olarak insanlarda ve hayvanlarda akut ve kronik tipten zehirlenmelere neden olurlar. Akut zehirlenmelerde genellikle sarılık, anoreksi, hemolitik anemi ve ishal görülür. İnsan sağlığı açısından aflatoksinlerin en büyük riskinin genellikle kronik problemler sonucunda oluştuğu düşünülmektedir.
- Süt, insan beslenmesi ve sağlığı için tartışılmaz önemi ve faydası olan gıda maddesidir.
- Sütte antibiyotik ve aflatoksin kalıntısı konularındaki tartışmalar beraberinde sütte kanser tehlikesi konusunu gündeme getirmiştir.
- Sütte antibiyotik tespiti ve alınabilecek önlemler, aflatoksine göre çok daha kolaydır.
- Aflatoksinler kanserojen ve yüksek derecede toksik metabolitlerdir.
- Aflatoksin M1, Aflatoksin B1’in metabolitidir. Aflatoksin B1 içeren yemlerle beslenen ineklerin sütlerinde görülür.
- Aflatoksin M1 miktarının bir litre sütte 0.05 mikrogramın üzerine çıkması sarılığa yol açmakta, karaciğerde ciddi tahribat yapmakta, siroza neden olmaktadır.
- Son zamanlarda yemlerde aflatoksinlerin önlenmesi için toksin bağlayıcılar yoğun olarak kullanılmaktadır.
Süt hayvanlarının yemleriyle aldıkları Aflatoksin B1’in karaciğerde Aflatoksin M1’e dönüştükten sonra hayvanların sütüne geçtiği, sütte ve dolayısıyla süt ürünlerinde Aflatoksin M1 olarak bulunduğu bilimsel bir gerçektir. Aflatoksin M1’in sütlerde belirtilen limitlerin üzerindeki düzeylerde gözlenmesi sütün imha edilmesine yol açarak süt endüstrisinde ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Günümüzde aflatoksinin insan sağlığına ve ekonomiye verdiği büyük zararların yemde alınabilecek birtakım tedbirlerle önüne geçmek mümkündür.