Buğday Özellikleri
Buğday taneleri uzunca ya da toparlak halde bulunabilmektedir. Bir buğday tanesinin içerisinde su dışında protein, selüloz, yağ, enzim ve çeşitli vitaminler yer almaktadır. Bu maddelerin buğday tanesinde bulunma oranı ise yetiştirildiği bölgeye ve yetiştirilme türüne göre değişkenlik göstermektedir.
Buğday taneli bitkiler grubuna girer. Tek yıllık bir bitkidir. Çukurova, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Buğday da yaklaşık olarak %66-76 oranında karbonhidrat, %6-22 oranında protein bulunur. Ayrıca B1 vitamini açısından önemli bir kaynaktır. Demir ve çinko minerallerini de içerir.
Buğday tanesi 3 kısımdan oluşur. Endosperm, embriyo ve kepek. Kepek, tane de yaklaşık olarak %14,5 oranında bulunur. Niasin, B1 ve B2 vitaminlerini ve pantotenik asit içerir. Lif açısından zengindir. Endosperm, buğday tanesinin nişastalı kısmıdır. Un üretiminde kullanılır. Tanedeki oranı yaklaşık olarak %81-84’dür. Embriyo, buğday tanesinin %2,5-3,6’lık kısmını oluşturur. Diğer kısımlara göre daha çok protein ve yağ içerir.