Son yirmi yılda, kanatlı eti popülaritesi arttı ve dünya çapında en çok üretilen et olan domuz etini solladı.
Yumurtlayan tavuklar ve etlik piliçler, küresel olarak yetiştirilen iki ana tavuk türüdür. Biri yumurta üretir, diğeri et için yetiştirilir. Yumurta üretimi açısından Çin, 2019 yılında 661 milyar ile en fazla yumurtayı üretmiştir. Bu büyüklükteki ve önemdeki endüstriler için, dünyanın önde gelen araştırma- geliştirme ve kalite kontrol metotları çok önemlidir.
Kanatlı Etlerinde Kalite Ölçümleri
Tekstür, tüm etlerin temel kalite özelliğidir ve tüketici kabulünü, dolayısıyla fiyatı etkiler. Etin kalitesini belirleyen baskın dokusal özellik yumuşaklıktır. “Yumuşaklık” (etin kolay kesilmesi ve çiğnenmesi) aynı zamanda tüketicinin bir et ürününü kabul etmesine karar veren bir başka başlıca duyusal özelliktir ve bunu daha belirsiz kalite özelliği olan "sululuk" izler.
Yumuşaklık hem et ürününün fiyatı hem de genel kabulü üzerindeki yoğun etkisi nedeniyle, et ve kümes hayvanı endüstrilerinin karşılaştığı en yaygın sorunlardan biri; son zamanlardaki sert et vakalarındaki artıştır. Bu, üretim üzerinde daha fazla baskı yaratan işlenmiş ürünler için daha yüksek tüketici talebinin bir etkisi olabilir. Talebi karşılamak için et işleme üreticileri, genel tüketici kabulü üzerinde olumsuz bir etki yaratmadan kemiksiz et üretimini artırma yöntemlerini araştırmalıdır. Bu işleme yöntemlerinden bazılarının etlik piliç göğüs çiğnenebilirlik etkilediği bilinmektedir.
Sert etin artan insidansı ile yumuşaklık özelliğine verilen yüksek vurgu, et tekstürünü ölçmek için birçok karmaşık enstrümantal yöntemin geliştirilmesine yol açmıştır. Yumuşaklık, bir tüketici bir et parçasını ısırdığında yargılanan duyusal bir niteliktir. Sonuç olarak, duyusal analiz çok etkili olabilir. Ancak, duyusal değerlendirme zaman alıcı, pahalı ve subjektiftir.
Enstrümantal yöntemler et tekstürünün değerlendirilmesi için uygundur.
Stable Micro Systems Tekstür Analiz Cihazları serisini kullanan hem endüstriyel hem de araştırma ortamlarında hassasiyeti ölçmek için kullanılan birçok yöntem vardır. Bu yöntemler genellikle çoklu bıçağa sahip Kramer kesme hücresi, Warner-Bratzler ve MORS bıçağı gibi bir 'kesme ölçümü' kapsamına girer. Ancak bir Tekstür Analiz Cihazı baskı, gerilim, bükülme, yapışma ve ekstrüzyon ölçebilir. Bunlar ölçümlerin sadece birkaçıdır.
Her ne kadar çiğ ve pişmiş et için birincil tekstürel özellik yumuşaklık olsa da, bitmiş ürünler söz konusu olduğunda kümes hayvanı üreticileri tarafından kullanılan, nuggetların gevrekliği gibi başka yaygın tekstürel ölçümler de vardır. Ek olarak, et dışında testler de yapılabilir ve tavuk sağlığı ile ilgili olduğunda son ürünle eşit derecede önem taşır. Bu testler, bağırsakların gerilme mukavemetini, kemik bükülme mukavemetini veya tavuk yeminin özelliklerini içerebilir.
Yumurta Kalite Ölçümü
Yumurta endüstrisinin ekonomisi, algılanan yumurta kalitesine ve israfın en aza indirilmesine dayanır. Fiziksel testler, yumurta üreticileri tarafından kaliteyi düşürebilecek veya israfı artırabilecek faktörleri hedeflemek için yaygın bir uygulamadır. Tekstür Analiz Cihazı ve Volscan Profiler (hacim, yoğunluk ve boyutsal profil analizi için) yumurta ölçümü için çok uygundur.
Hemen hemen her fiziksel özellik için Tekstür Analizi mevcuttur.
Çözümlerimizin tamamı hakkında sizi bilgilendirmemiz için lütfen bizimle iletişime geçin.