Nohut Nedir?
Nohut, Baklagiller ailesinin protein yönünden en zengin üyesidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda, akla gelen ilk gıdalar arasında olan nohut, vücudun protein ihtiyacını fazlasıyla karşılamasının yanı sıra, içinde bulunan vitaminlerle de kış aylarında vücudu destekleyicidir. Soğuk havalarda, tüketimi vücut direnci artırır hatta yaşlanmaya karşı da mücadele eder. Çünkü E vitamini bakımından oldukça zengindir.
Baklagiller (Fabaceae) ailesinde olan nohut (Cicer arietinum), bol nişastalı, vitamin ve minerallerce zengin bir bitkidir. Kuru ve taze halde yenilebilen nohut, besleyici bir baklagildir. Ayrıca, leblebi de yapılabilir. Nohutun sap ve yaprakları da birtakım işlemlerden geçirerek, ardından bazı hayvanların beslenmesinde yararlanılır.
Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilen bu bitki daha çok Batı, Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülmektedir. Marketlerde birçok marka ve türde nohut görürüz. Bunların bazıları çok kısa süre içerisinde pişerken bazıları saatlerce ocakta bekletilmesine rağmen yine de sert kalmaktadır.