Şekil 1
Aynı Pişirme Mukavemetine Sahip 2 Unun Karşılaştırılması
Şekil 2
Uyarlanmış Hidrasyonda (W_HA) Boulangère Kuvvetinin Bir Fonksiyonu Olarak Sabit Hidrasyonda Pişirme Mukavemeti (W)
Pişirme Gücü (W), Alveograph kullanılarak ölçülen ve hamurun kalitesini değerlendirmede önemli bir parametre olan bir terimdir. Alveograph eğrisinin altında kalan alan üzerinden hesaplanan "W", hamurun deformasyonu sırasında gereken iş miktarını temsil eder. Bu değer, unun hamur haline getirildiğinde göstereceği performansı, yani esneklik, direnç ve uzayabilirlik gibi özelliklerini anlamak için kullanılır.
Pişirme gücü, hamurun yapısal bütünlüğünü ve pişirme sırasında göstereceği dayanıklılığı ifade eder. Ancak, adından dolayı yalnızca ekmek üretimi ile ilgili olduğu düşünülmemelidir. Günümüzde Alveograph ile elde edilen pişirme gücü, kurabiye, kek, pizza, makarna ve diğer unlu mamuller için de kullanılabilir. "W", hamurun ne kadar güçlü olduğunu değil, hamurun deformasyonuna ne kadar enerji gerektiğini gösterir.
W değeri, hamurun deformasyon kapasitesini temsil eder ve unun kuvvetini belirlemek için önemli bir ölçüttür.
Yüksek W değeri, genellikle unun daha güçlü olduğu ve özellikle mayalı hamur işlerinde tercih edildiği anlamına gelir.
Düşük W değeri ise genellikle daha yumuşak, az elastik ve daha kolay şekil alabilen hamurlar için idealdir. Bu tür unlar kurabiye ve bisküvi gibi ürünler için uygundur.
Tek başına W değeri, unun kalitesi hakkında tam bir bilgi vermez. Yüksek veya düşük W değerine sahip iki farklı un, tamamen farklı hamur özelliklerine sahip olabilir. Bu nedenle, W değerinin yanında P (direnç) ve L (uzayabilirlik) gibi diğer parametreler de değerlendirilmelidir. Örneğin:
Farklı ürünler, farklı W değerlerine ihtiyaç duyar. Örneğin:
Uyarlanmış hidrasyon, unun gerçek su kaldırma kapasitesine göre ayarlanmış su miktarını kullanarak yapılan bir testtir. Bu yöntem, sabit hidrasyondan (HC) farklı olarak, unun pişirme gücünü gerçek kullanım koşullarına daha yakın bir şekilde ölçmeyi sağlar. Genelde HA ile ölçülen pişirme gücü, sabit hidrasyona göre daha düşük çıkar, çünkü unun su kaldırma kapasitesine göre P değeri düşer.
Sonuç olarak, pişirme gücü hamurun deformasyon kapasitesini ölçen bir parametredir ve ekmekçilikten diğer unlu mamul üretimlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ancak, unun gerçek kalitesini anlamak için W değeri yanında P, L ve diğer parametrelerin de değerlendirilmesi gerekir.
Çerez | Süre | Açıklama |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...
Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...