SİLODA GRAINSENSE CİHAZININ KULLANIMI
Dünyanın neresinde olursa olsun, hava, tarımda ve özellikle mahsulün hasat edilmesinde ve depolanmasında çok önemli bir rol oynar. Çoğu yerde, hasat için en uygun zamana ekinlerin nemi ölçülerek karar verilir. Kuzey Avrupa ülkelerinde, hasat zamanı çoğunlukla tahmine dayalıdır. Kuzey ülkelerinde nem hasat sırasında %20'den, kurutucuya sonrası %14'ten az olmalıdır.
Tahıl çok fazla nemli bırakılırsa küf ve istenmeyen bakterilerle bozulmaya başlayabilirler. Günümüzde tahıl kurutma pahalıdır, ayrıca en çok enerji tüketen işlemlerden biridir. Verimli kurutma ve depolama için tahıl kalitesinin izlenmesi esastır.
Veriminizin kontrolünü elinize alın
Hasatta sınırlı kaynaklar nedeniyle verimlilik çok önemlidir. Hasat zaman çizelgeleri ve anlık hava durumu tahıl kalitesini etkiler. Tek bir hasat günü boyunca, tahıl nem içeriği değişiklikleri ve römork yükleri, hasat edilen her tarladaki doğal varyasyon nedeniyle farklılık gösterecektir.
İlk öncelik, mikotoksin oluşumunun engellenmesi için her gelen yüklemeden nem ölçümü yaparak kurutmanın gerekli olup olmadığını belirlenmelidir. Kurutma işlemi başladığında, daha fazla analiz, belirlenen kurutma hedeflerine yönelik ilerlemenin izlenmesine yardımcı olur.
Kurutma sırasında bir yükleme çok uzun süre bekletilirse hasatın geri kalanı kötü hava koşulları nedeniyle bozulabilir. Çoğu durumda, düşük mikrobiyolojik kalitenin bir işareti olan ısınmayı önlemek için mahsullerin kurutulması hasattan sonra 12 saatten daha kısa bir süre içinde başlatılmalıdır. Mahsullerin insan tüketimine mi satılacağını yoksa kalitesine göre yem olarak mı kullanılacağını zaten biliyorsanız, kurutucuyu daha verimli kullanabilir ve tasarruf edebilirsiniz.
Tahıl kalitesini anında, her yerde takip edin
Hasattan önce protein ölçülmüşse hayvan yemi için ayrılmış ekinleri daha sonra, hava uygunsa daha fazla kuruduklarında hasat edebilir veya kurutucuda daha az kurutabilirsiniz. Örneğin, maltlanacak arpanın çimlenme kabiliyetini koruması gerekir, böylece kuruma daha uzun sürer.
GrainSense Cihazı ile maltlık arpanın protein içeriğinin uygun aralıkta olup olmadığını hemen kontrol edilebilir. Değilse, ekinleri yem olarak kullanmayı seçebilirsiniz. Kurutma işleminden sonra potansiyel alıcının laboratuvar testlerini beklemeniz gerekmediğinde zamandan, emekten ve paradan tasarruf edilmiş olunur. Hasat edilen ürünün kalitesini izlemek ve korumak, verimli bir sezon için bir yıllık sıkı çalışmanın ardından tarımsal işletmelerin gelirlerini en üst düzeye çıkarmaları için çok önemlidir!