P: Direnç (deformasyona direnme kapasitesi)
Direnç, su tutma kapasitesine bağlıdır:
- Protein miktarı ve kalitesi
- Nişasta Zedelenmesi
- Lifler (pentozanlar, kül içeriği)
Belirli bir hidrasyon için direnç, hamur kıvamını temsil eder (bir hamurun ne kadar sert olduğunu) L: Uzayabilirlik (kabarcığın içerebileceği maksimum hava hacmi) Uzayabilirlik şunlara bağlıdır:
- Protein miktarı ve kalitesi (esas olarak)
- Uzayabilirlik, hamurun gazı tutmak için esneme potansiyelini temsil eder (gaz tutma kapasitesi)
P/L: Direnç ve uzayabilirliğin eğri yapılandırma oranı
Ie: Elastikiyet indeksi, le = P200/P (P200: eğrinin başlangıcından itibaren 4 cm'de basıncı)
1. Esneklik, bir hamurun gerilim sona erdiğinde esneme ve ilk konumuna geri dönme kapasitesini temsil eder.
2. Eğrinin başlangıcından 40 mm sonra ölçülür (L=40)
3. Bu anda balona enjekte edilen hava miktarı 200 ml'dir.
4. Bu andaki kabarcık hacmi, hamurun deformasyona karşı direncini gösterir. Esnekliği değerlendirmenin bir yoludur.
W: Hamur pişirme gücü (eğrinin altındaki alan) veya Enerji değeri
Pişirme gücü şunlara bağlıdır:
- Protein miktarı ve kalitesi
- Nişasta zedelenmesi
- Enzimler
- Etkileşimler