Rheo F4 kullanılarak bir hamur örneğinin test edilmesi dört saatten az sürer – yaklaşık 2 ila 5 dakikalık operatör kurulum süresi ve 3 saatlik otomatik test. Rheo F4 analiz cihazı, hamuru içeren termostatik kontrollü, hava geçirmez tankta her 45 saniyede bir basıncı ölçer. Cihaz, toplam gaz üretimini (maya etkisi) ve gaz tutmayı (veya hamurun gözenekliliğini) ölçer. Hamurun üst kısmındaki bir sensör, optimum pişirme süresinin belirlenebilmesi için gelişimini ve stabilitesini gösterir. Gaz üretimi mayaya, hasarlı nişastaya, şekerlere, enzimlere vb. bağlıdır ve gaz tutma esas olarak glüten ağının kalitesine bağlıdır.
Testin kurulumu kolaydır
1. Soda kireç kartuşunun doymamış olduğunu kontrol edin
2. Hamuru hazırlayın ve sepetin dibine yerleştirin.
3. Yük ağırlığını pistona yerleştirin.
4. Pistonu ve ağırlıkları hamurun üzerine yerleştirin
5. Geliştirme sensörünü yerleştirin ve aksamı hava geçirmez şekilde kapatın
6. Testi yapılandırın ve başlat'a basın.