- Aflatoksin Nedir? Nasıl Oluşur?
- Aflatoksin Hangi Gıdalarda Bulunur?
- Aflatoksin Zararları Nelerdir?
- Aflatoksin Test Kitleri
- Aflatoksin M1
- Aflatoksin M1 Nedir? Nasıl oluşur?
- Aflatoksin M1 Sağlığa Zararları Nelerdir?
- Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Analizi
- Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Testi
Aflatoksin Hangi Gıdalarda Bulunur?
- Aflatoksinler yerfıstığı ve fındık, antepfıstığı gibi diğer yenilebilir kabuklu yemişlerde ve ürünlerinde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda bulunmaktadır.
- Süt ve süt ürünleri de kontamine hayvan yemi kullanımı sonucu aflatoksin içerebilir.
- Aflatoksinlerin birkaç çeşidi bulunmaktadır. Bunların içinde en fazla toksik etkisi olan Aflatoksin B1’dir. Laboratuar hayvanlarında potansiyel kanserojendir ve insanda genotoksik ve kanserojen etkisi olduğuna dair bulgular mevcuttur.
Normalde toprakta bulunur. Hasat öncesinde ve depolama sırasında tahıla bulaşıp çoğalabilir. En az yüzde 7 rutubet ve yüksek sıcaklıkta bitkiler için zararlıdır. Tahıl (pirinç, mısır, buğday, ince ve süpürge darı), yağlı tohumlar (pamuk, soya fasulyesi, yer fıstığı, ayçiçeği), baharat (kırmızı biber, kara biber, kişniş, zerdeçal, zencefil) ve kuru yemiş (badem, Antep fıstığı, ceviz, Hindistan cevizi, brezilya cevizi) sıklıkla etkilenenlerdir. Bunlarla beslenen hayvanların sütünde de aynı zehre rastlanabilir.