Aflatoksin M1 nedir? Nasıl oluşur?

Aflatoksin M1, Aflatoksin B1’in metabolitidir. Aflatoksin B1 içeren yemlerle beslenen, süt veren ineklerin sütlerinde görülür. Aflatoksin M1, pastörizasyona dayanıklı olduğu için, sadece hammaddede değil son üründe de kontrol edilmelidir.

Aflatoksin M1

Aflatoksin M1

29.12.2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği kapsamında çiğ süt, ışıl işlem görmüş süt ve bazı süt ürünleri üretiminde kullanılan çiğ süt için maksimum Aflatoksin M1 limiti 0.050 ug/kg olarak belirlenmiştir.

Süt hayvanlarının yemleriyle aldıkları Aflatoksin B1’in karaciğerde Aflatoksin M1’e dönüştükten sonra hayvanların sütüne geçtiği, sütte ve dolayısıyla süt ürünlerinde Aflatoksin M1 olarak bulunduğu bilimsel bir gerçektir. 

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×