Gıdalarda Tekstür Analizi

Bu yazımızda, Gıda Tekstürü Nedir? Gıdalarda Tekstür Neden Önemlidir? Gıda Üretiminde Tekstür Nedir? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Gıdalarda Tekstür Analizi

Gıdalarda Tekstür Analizi, bir gıda ürününün fiziksel özelliklerini (veya mekanik özelliklerini) objektif olarak ölçmek için kullandığımız bilimdir. Tekstür analiz cihazları, tıpkı bir ürünü tükettiğimizde veya kullandığımızda yaptığımız gibi numune içinde oluşan gerilim ve tepkileri kontrollü bir şekilde taklit etmek veya oluşturmak için kullanılır. Tekstür ölçümü bilimi (tekstür analizi); reoloji (malzeme akışı bilimi) ve malzeme bilimi bilimsel alanlarına girer.

Tekstür Analizi, bir gıdanın stres etkisi altındayken deformasyonu ve akışının incelenmesidir. Ham maddelerin, ara bileşenlerin ve bitmiş ürünlerin değerlendirilmesini içerir. Bir üreticinin bakış açısına göre gıdaların tekstür analizi, bir bileşenin üretim sürecindeki işlevselliğini veya bunun bitmiş ürün üzerindeki etkisini değerlendiriyor olabilir. Bir tüketicinin bakış açısına göre, bir gıdanın istenen veya beklenen duyusal özelliğini, kalitesini veya fonksiyonel performansını onaylamak için gıdaların tekstür analizi hayati bir değerlendirme olabilir.

Tekstür aynı zamanda gıda kalitesinin bir indeksidir. Yiyeceklerin dokusu, çeşitli nedenlerle depolandıkça değişebilir. Meyve veya sebzeler depolama sırasında su kaybederlerse, solarlar veya turgor basınçlarını kaybederler ve gevrek bir elma kabul edilemez hale gelir ve dışı kösele gibi olur. Ekmek, depolama sırasında sertleşebilir ve bayatlayabilir ve bu, tekstürel kalitesinde bir bozulma olarak kabul edilir.

Gıda tekstürü, akma, bükülme, esneme veya kırılma kabiliyeti ile değerlendirilir ve genellikle tüketici tarafından bilinçsizce yapılır. Duyusal açıdan gıdanın dokusu çiğnendiğinde değerlendirilir. Dişler, dil ve çene, gıdaya bir kuvvet uygular ve gıdanın ağızda ne kadar kolay kırıldığı veya aktığı, sert, kırılgan, kalın, yapışkan vb. olarak algılanıp algılanmadığını belirler.

Gıdalarda tekstür analizi ile ilgili merak ettiklerinizle ilgili bilgiler şu şekildedir:

Gıda Tekstürü Nedir?
Gıda tekstürü, bir gıdanın parmak, dil, damak veya dişlerle hissedilebilen niteliklerini ifade eder. Gevrek kraker veya patates cipsi, çıtır kereviz, sert şeker, yumuşak biftekler, çiğnenebilir çikolatalı kurabiyeler ve yapışkan şekerlemeler gibi yiyeceklerin farklı yapıları vardır.

Gıdada Tekstür Nedir?
Gıdanın tekstürü, ağızda bıraktığı hisle ilgilidir ve gıdanın yapısı-bileşimi ile yakından ilgili duyusal bir algıdır. Tüketiciler gıdanın tekstürünü önce dokunulduğunda, ardından ısırıldığında ve en son çiğnendiğinde değerlendirir. Dişler, dil ve çene; yiyeceğe bir kuvvet uygular. Bu sayede yemeğin ağızda ne kadar kolay kırıldığını veya aktığını, sert, kırılgan, yapışkan, çıtır vb. olarak algılanıp tanımlanmasını sağlar.

Gıdalarda Tekstür Neden Önemlidir?
Tekstür, depolandıkça değişebilen gıdanın yeme kalitesini gösterdiği için tüketiciler tarafından önemsenir. Tüketicilerin çoğunun gıdanın tekstürü hakkında bir beklentisi vardır ve bu nedenle bununla ilgili herhangi bir değişiklik, gıdanın tekrar satın alınmasını veya daha fazla tüketilmesini etkiler.

Gıda Üretiminde Tekstür Nedir?
Kalitenin tutarlı olmasını garanti etmek için üretimde gıda tekstürünün kontrolü gereklidir. Tekstür, kalitenin önemli bir göstergesidir. Tekstürel beklentilerini karşılamayan gıdaları satın alan ve tüketen tüketiciler sonrasında hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bu durum da sonraki satın alımlarda alternatif bir marka tercihine yol açabilecektir.

Tekstür analizi konusunda dünyaca kabul görmüş Stable Micro Systems Tekstür Analiz Cihazı çözümlerini sizlerle buluşturuyoruz.

BİZE ULAŞIN

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ABP satış mühendislerimize danışabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×