SIKÇA SORULAN SORULAR - ALVEOGRAPH

DEĞİŞTİRİCİLER ve MALZEMELER

ALVEOLAB SONUÇLARINA GÖRE SİSTEİNİN ETKİLERİ

Unlu mamullerin üretiminde katkıların kullanımı bugün yaygın bir uygulamadır. L-sistein genellikle karıştırma ve fermantasyon süresini kısaltmak için hamurlara eklenir. Hamurdaki SS bağları ile reaksiyona girer ve bunları SH gruplarına eşlik eden bir indirgeme ile kırar. Sisteinin hamur üzerindeki etkisi alveolab kullanılarak reolojik özellikler araştırıldı. Bu not, çalışmanın ana bulgularını özetlemektedir.

Evet. Alveolab, yaygın olarak kullanılan katkıların özellikle sisteinin fırıncılık endüstrisindeki etkisini değerlendirmek için mükemmel bir şekilde uygundur. (Şekil 1).

Sistein takviyesi, alveograf deformasyon enerjisinde (W) ve direncinde(P) bir azalma ile ilişkili hamurun zayıflamasına neden olur. Alveografın uzayabilirliği (L) optimum seviyeye ulaştıktan sonra, sistein ilavesi arttıkça uzayabilirliği azalmıştır.

SÜKROZ KATKISININ ALVEOGRAPH SONUÇLARINA ETKİSİ

Genellikle sofra şekeri olarak adlandırılan sükroz, ince bağırsakta kolayca sindirilebilen kimyasal bağlarla bir araya gelmiş, bir ünite glikoz ve bir ünite fruktozdan oluşan bir disakkarittir. Bir tatlandırıcı ve lezzet arttırıcı olarak katkısının yanı sıra, sükroz, suyu emerek, un gluteni gelişimini inhibe eder ve nişastanın jelatinleşmesini geciktiren bir yumuşatıcı görevi görür. Ayrıca sükroz maya aktivitesini hızlandırır ve sıcakta karamelize olur, pişmiş ve fırınlanmış gıdalara hoş bir renk ve aroma sağlar. Eklenen sükrozun hamurun reolojik özellikleri üzerindeki etkisi, standart alveograph protokolüne göre iki tip un kullanılarak araştırılmıştır. Bu doküman, çalışmanın ana bulgularını özetlemektedir.

Evet. Alveolab, fırıncılık endüstrisinde sükroz gibi yaygın olarak kullanılan katkıların hamur reolojisi üzerindeki etkisini değerlendirmek için tamamen uygundur. (Şekil 1a ve 1b).

Sükroz ilavesi un çeşidi ne olursa olsun, daha zayıf bir hamur ile birlikte Alveograph deformasyon enerjisinde (W) ve direncinde (P) düşüşe, bu sırada uzayabilirlikte (L) artışa sebep olmaktadır. (Şekil 1c, 1d ve 1e)

GLUTEN KATKISININ ALVEOGRAPH SONUÇLARINA ETKİLERİ

Buğday gluteni olarak da bilinen vital buğday glüteni, hamurun işlenebilirliğini artırmak için yaygın olarak kullanılır. Esas olarak gliadin ve glutenden oluşan, mayalı hamur mamullerinin hazırlanmasını uygun hale getiren buğday glüteni; gazı tutabilen yapışkan ve viskoelastik bir matris oluşturma yeteneğine dayanan tahıl proteinleri arasında benzersizdir. İlave edilen vital buğday gluteninin hamurun reolojik özellikleri üzerindeki etkisi, standart Alveograh protokolüne göre iki tür un kullanılarak araştırılmıştır. Bu not, çalışmanın ana bulgularını özetlemektedir.

Evet. Alveolab, fırıncılık endüstrisinde vital buğday gluteni yaygın olarak kullanılan bileşenlerin  hamur reolojisi üzerindeki etkisini değerlendirmek için mükemmel bir şekilde uygundur. (Şekil 1a ve 1b).

Esas buğday gluten takviyesi, un türü ne olursa olsun (Şekil 1c, 1d ve 1e) Alveograph deformasyon enerjisi (W), direnç (P) ve uzayabilirlik (L) artışı ile birlikte daha güçlü bir hamur yapısıyla sonuçlanmaktadır.

TUZ AZALTIMININ ALVEOGRAPH SONUÇLARINA GÖRE ETKİLERİ

Tuz her zaman hem gıda koruma hem de tat geliştirme için yaygın olarak kullanılan bir ürün olmuştur. Aşırı sodyum alımı yüksek tansiyonla birlikte kardiyovasküler hastalıklar ve inmelere katkısı bulunan bir faktördür. (Dünya Sağlık Örgütü, 2005). Tuzun, sağlık üzerindeki etkilerinin yanı sıra, hamurun reolojik özellikleri üzerindeki etkileri de kabul edilmiştir. Bu çalışma, tuz azaltmanın hamurun reolojik özellikleri üzerindeki etkisini Alveolab kullanarak değerlendirir.

Evet. Sonuçlar, Alveograph'ın tuz gibi fırıncılık endüstrisinde yaygın olarak kullanılan katkıları değerlendirmek için çok uygun olduğunu göstermiştir (Şekil 1).

 

Şekil 1: Çeşitli tuz seviyeleri ile elde edilen alveograph eğrileri (%5 ile%0)

Tuz konsantrasyonunun azalması, hamur direncindeki (P) düşüş ile birlikte hamurun enerjisinde (W) genel bir düşüşe sebep olmaktadır. En çok uzayabilirlik (L), %1,5 ile %3,5 arasında optimum tuz konsantrasyonu ile elde edilir. (Tablo 1)

Tablo 1: Tuz konsantrasyonu azaldığındaki alveograph verileri

Evet. Mixolab ve Rheo F4 de tuz azaltma etkilerini analiz etmek için uygun cihazlardır. Bu konunun sonuçları N°2016-028-1 ve 2016-028-3 başvuru SSS belgelerinde de bildirilmiştir.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×