SIKÇA SORULAN SORULAR - ALVEOGRAPH

UN

GOFRET ÜRETİMİ İÇİN UN SEÇİMİ

Endüstriyel süreçler genellikle hammadde kalitesindeki değişikliklerden etkilenmemelidir. Buğday ununun özelliklerini; işleme sırasında iyi performans gösterdiğini ve müşteri çeşitliliğine uygun tutarlı bir nihai ürüne izin vereceğinden emin olmak adına kontrollerin yapılmasına önemli bir ihtiyaç vardır.

Aşağıda sunulan çalışma endüstriyel bir gofret üreticisi ile ortaklaşa yapılmıştır. Amaç, "iyi" unları "orta" bir undan ve "kötü" bir undan ayırt etmektir. Sonuç olarak, çalışma göstermektedir ki, Alveolab bu amaçlara uymaktadır.

Hayır. Protein içeriği veya Düşen Sayı gibi yöntemler amaca uygun ve uygun olmayan unları ayırmak için yeterli değildir (Tablo 1).

Tablo 1: Numunelerin ayırt edilmesi için nicel sonuçlar ve süreç davranışı

Evet. Standart Alveografik eğriler "amaca uymayan" numuneleri ve diğerleri arasındaki ayırımı yapabilmektedir. Bununla birlikte, "orta" uyumlu numunelerden birine çok benzer bir davranışa sahiptir. (Şekil 1). Alveolab, karıştırma sırasında hamurun kıvamını ölçmenizi sağlayan yeni bir özelliğe sahiptir. Bu araçları kullanarak,” orta " numuneyi karıştırmaya en uzun toleransa sahip olan numune olarak ayırt etmek mümkün olmuştur (Şekil 2 ve 3)

  • Şekil 1 : Standard Alveografik eğrileri
  • Şekil 2 : Paçallama Eğrileri
  • Şekil 3: Paçallama boyunca toleransı

ALVEOGRAPH SONUÇLARINA GÖRE ZEDELENMİŞ NİŞASTANIN ETKİLERİ

Öğütme işlemi, nişasta granüllerinin bir kısmına fiziksel hasar verir, böylece buğday ununun fonksiyonel özelliklerini değiştirir. Yüksek düzeyde hasar görmüş nişasta, sıkı ve yapışkan hamur, yapışkan iç yapı, yetersiz hacim, kahverengileşen kabuk ve sıkı iç yapı ile sonuçlanır. Zedelenmiş nişastanın hamurun reolojik özellikleri üzerindeki etkisi Alveolab kullanılarak incelenmiştir. Bu doküman , çalışmanın ana bulgularını özetlemektedir.

Evet. Alveolab, hasarlı nişastanın hamur reolojisi üzerindeki etkisini değerlendirmek için tamamen uygundur. (Şekil 1a).

Şekil 1: Alveolab eğrileri ve kontrol ve hasar görmüş buğday nişastası unlarının parametreleri. a: zayıf unun alveograf eğrileri; b, c ve d: Mukavemet (P), Uzayabilirliği (L) ve deformasyon enerjisi (W) sırasıyla.

Zedelenmiş nişasta miktarındaki artış, Alveograf deformasyon enerjisinde (W) ve uzayabilirlikte (L) bir azalma ile ilişkili daha sert bir hamur ile sonuçlanırken, hamur direncinde (P) bir artış (Şekil 1b, 1c ve 1d) gözlemlenmiştir.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×