SIKÇA SORULAN SORULAR - SD MATIC

UN

SD MATIK VE ENZİMATİK METHODLAR İLE ZEDELENMİŞ NİŞASTA ANALİZLERİ

Zedelenmiş nişastanın ölçülmesi, öğütme ve fırıncılık endüstrilerinde önemli bir öneme sahiptir. Hızlı ve doğru bir ölçüm için bir ihtiyaç vardır. Şu anda kabul edilen yöntemler iki kategoriye ayrılır: enzimatik (aacc 76 30. 02) ve iyodometrik (AACC 76-33. 01). Enzimatik yöntemler, zedelenmiş granüllerin amilaz tarafından saldırıya uğrama duyarlılığının artmasına bağlı iken, iyodometrik yöntemler, zedelenmiş granüllerin iyotla artan reaktivitesine bağlıdır, reaksiyon amperometrik olarak (Morgan ve ark., 1995) veya kalorimetrik olarak ölçülür. Ayrıca, doğruluk ve yöntemler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu doküman, çalışmanın ana bulgularını özetlemektedir.

Sonuçlar, SDmatic yönteminin enzimatik yönteme kıyasla daha yüksek tekrarlanabilirlik gösterdiğini göstermiştir. Tekrarlanabilirlik ve varyasyon katsayısının ortalama standart sapmaları Sdmatik yöntem için sırasıyla %0.11 ve %0.12, enzimatik yöntemler için sırasıyla %0.55 ve %9.58 idi (Şekil 1a, 1b).

Şekil 1: hem SDmatic (AACC 76-33.01) hem de enzimatik yönteme (AACC 76.30.02) göre zedelenmiş nişasta.

  • a: SD Matic'e göre tekrarlanabilirlik standart sapması ve iyot emilimi,
  • b: Enzimatik yönteme göre tekrarlanabilirlik standart sapması ve zedelenmiş nişasta yüzdesi
  • c: Hem SD matic hem de enzimatik yöntem arasındaki ilişki.

Evet. Sonuçlar Sdmatıc (AACC 76-33.01) ile enzimatik yöntem (aacc 76. 30. 02). (Şekil 1c) arasında iyi bir korelasyon olduğunu göstermiştir.

Şekil 1: hem SDmatic (AACC 76-33.01) hem de enzimatik yönteme (AACC 76.30.02) göre zedelenmiş nişasta.

  • a: SD Matic'e göre tekrarlanabilirlik standart sapması ve iyot emilimi,
  • b: Enzimatik yönteme göre tekrarlanabilirlik standart sapması ve zedelenmiş nişasta yüzdesi
  • c: Hem SD matic hem de enzimatik yöntem arasındaki ilişki.

PAÇALLAMA PROTOKOLÜ

Değirmenciler genellikle en ekonomik fiyata belirli seviyede öğütülmüş buğday elde etmek için öğütmeden önce farklı buğdayları paçallarlar. Ayrıca, müşterileri tarafından talep edilen ürünü üretmek için farklı unları da paçallayabilirler. Değirmenciler, değirmen tarafından üretilen birçok farklı un pasajını paçallayarak, renk veya reolojik davranış gibi özelliklerde daha fazla varyasyon oluşturabilir. Bu nedenle, doğru paçalı belirleyebilir ve ara fraksiyonları test ederek paçallama protokolüne uyan cihazlara dayanarak nihai unun kalitesini tahmin edebilirler.

Bu çalışma, Sdmatıc standart testinin (NF EN ISO 17715; AACC 76-33.01) paçallama protokolüne uyup uymadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bunu yapmak için, iki farklı buğday (W1 ve W2) 5 farklı oranlarda (%100 W1 ; 75/25 ; 50/50 ; 25/75 ve %100 W2) harmanlanmış ve daha sonra bir CD1 laboratuvar değirmeni kullanılarak öğütülmüştür. İki endüstriyel un (F1 ve F2) de aynı oranlarda paçallanmıştır. Tüm ürünler Sdmatıc ile analiz edilmiştir. Sonuçlar paçallama protokolüne uyuyorsa, Sdmatıc karışımlardan elde edilen sonuçları tahmin edebilir sonucuna varılmıştır.

EVET. Sonuçlar doğrusal olarak gelişir (Şekil 1).

Şekil 1: farklı yüzdelerde 2 buğday karıştırılırken zedelenmiş nişastanın gelişimi

EVET. Sonuçlar doğrusal olarak gelişir (Şekil 2).

Şekil 2: 2 beyaz buğday ununu farklı yüzdelerde karıştırılırken zedelenmiş nişastanın gelişimi

EVET. Chopin'in çoğu cihazı paçallama protokolünü takip eder. Daha fazla bilgi elde edebilmek için 2008 504 a, b ve d SSS bölümüne bakabilirsiniz.

TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×