Şarap ve Bira Üretimi

Şarap Üretimi

Şarap üretimi, binlerce yıl öncesine dayanan tarihi bir endüstridir. Dünya çapında, Fransa, İtalya ve İspanya'nın önde gelen üreticileri ile yılda yaklaşık 300 milyon hektolitre üretilmektedir. Avrupa tarihsel olarak en büyük şarap üreten bölge iken, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Güney Afrika ve Şili ve Arjantin gibi Güney Amerika'daki ülkeler de şarap üretimini artırıyor. Şişelenmiş şarap fiyatları türüne, coğrafyasına ve kalitesine göre büyük ölçüde değişir.

Şarap genellikle üzümlerin fermantasyonundan yapılır, ancak diğer meyveler ve bitkiler de kullanılabilir. Üzümler bir meyve suyu veya şıra (meyve suyu, posa ve üzüm kabuğu karışımı) üretmek için ezilir ve fermantasyonu başlatmak için maya eklenir. Maya, meyve suyundaki şekeri alkol ve karbondioksite dönüştürür. Bazı şaraplar için bunu, bir bakteri kültürü ile gerçekleştirilen bir malo-laktik dönüşüm izler. Şaraba bağlı olarak, her bir şarap türü için istenen belirli özellikleri sağlamak için ikincil fermantasyonlar, eskitme ve diğer birçok işlem kullanılır. Daha sonra, üretilen şarabın yaklaşık %40'ı menşei ülkeden ihraç edilerek, şarap şişelenir ve satılır.

Yukarıda tarif edildiği gibi, şarap üretimi bir üzüm hasadında gerçekleştirilen bir dizi doğal işlemdir. Bu prosedürde, gelen üzümlerin olgunluğundan ve durumundan, içerdiği doğal biyolojik süreçlerin kapsamı ve oranına kadar birçok değişken bulunmaktadır. Tarladaki üzümler, en yüksek olgunlukta hasat edilmelerini sağlamak için şeker ve diğer parametreler açısından test edilebilir. Şekerler, asitler ve diğer parametreler ezilmenin yanı sıra fermantasyon ve malo-laktik dönüşümler yoluyla izlenebilir, böylece vitratörlere anında geri bildirim sağlanır ve tutarlı üretim sağlanır. Asitler, şeker, minerallerin yanı sıra serbest ve toplam SO2 şişelemeye kadar ölçülebilir, bu da şarabın ilerleyişinin anlık bir görüntüsünü sağlar ve yasal gerekliliklerin karşılandığından emin olur. Bazı önemli parametreler şunları içerir:

• Asetik Asit, Malik Asit, Sitrik Asit, Laktik Asit, Tartarik Asit, Glukonik Asit, Pirüvik Asit
• Glikoz + Fruktoz, Sükroz, Gliserol, Gliserin
• Serbest SO2, Toplam SO2
• NOPA, Amonyak, Polifenoller, Kateşinler
• Potasyum, Bakır, Magnezyum

Birçok şarap imalathanesi, analitik veriler elde etmek için geleneksel ıslak kimya tekniklerine veya ticari laboratuvarlara güvenmiştir. Bu yöntemler birden fazla alet, eğitimli personel ve çalışma saatleri gerektirebilir. Örnekleri ticari laboratuarlara göndermek, 2-4 gün sonra sonuçları almak anlamına gelebilir. 

Bira Üretimi

Bira üretiminde kullanılan ham maddeler malt, su, şerbetçiotu ve mayadır. Bira üretimi, arpanın malt haline getirilmesi, maltın öğütülmesi, mayşelenmesi, şıranın süzülmesi, şıranın şerbetçiotu eklenerek kaynatılması, şıranın soğutulması, fermantasyon, dinlendirme, filtreleme, dolum, pastörizasyon gibi işlem basamaklarını içermektedir.

Malt üretiminde ham madde olan arpa, ilk aşamada yabancı maddelerden ayrılarak temizlendikten sonra eleklerden geçirilmektedir. Sonrasında arpa, ıslatma kazanına alınmaktadır. Arpanın ıslatılması ile çimlendirme işlemi için gereken su içeriği arpaya kazandırılmaktadır. Çimlendirme, saladin kasalarında gerçekleştirilmekte ve arpada bulunan enzimler aktif hale gelmektedir. Çimlenmesini tamamlayan
arpa, yeşil malt adını almaktadır. Ardından kurutma ve kavurma işlemi ile çimlendirmenin ve maltta bulunan enzim aktivitesinin durdurulması, yapılacak bira tipine göre malta renk ve tat verilmesi, maltın dayanıklılığının artırılması hedeflenmektedir.

TEKLİF FORMU

Adınız ve Soyadınız*
Şirket Adı / Ünvanı
Telefon*
E-posta
Şehir*
Ürün / Hizmet*
Mesajınız
TOP
×

ABP WhatsApp Hattı'na hoşgeldiniz...

Bizimle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz...

×